Fondul Proprietatea: Măsurile fiscale propuse sunt o bombă cu ceas pentru economia României

Fondul Proprietatea: Măsurile fiscale propuse sunt o bombă cu ceas pentru economia României
scris 19 dec 2018

Pilonul II de pensii private riscă să fie distrus. Plafonarea prețului la gaze poate duce țara în situația de a se baza pe surse externe, la prețuri mai mari, în afara controlului guvernului. Taxarea cifrei de afaceri a companiilor din energie va provoca insolvențe și concedieri. Consumatorii finali vor fi mereu la capătul lanțului care va suporta costul măsurilor, iar economia și bugetul de stat vor avea de suferit. Sunt câteva din avertismentele transmise de Fondul Proprietatea după publicarea proiectului de Ordonanță de urgență privind o serie de măsuri fiscale și bugetare.

„Dacă vor fi adoptate, măsurile propuse vor avea implicații negative semnificative cu efect de domino asupra întregii economii, vor pune în pericol creșterea economică a țării și vor izola România de mediul de afaceri internațional. În plus, multe dintre aceste măsuri vor fi suportate de fapt de consumatorii finali, prin creșterea prețurilor la energie și a costurilor de creditare. Predictibilitatea și transparența procesului legislativ, precum și analizarea atentă a impactului financiar și economic, sunt vitale în cazul unor măsuri cu efecte atât de ample. Stăm practic pe o bombă cu ceas și solicităm Guvernului să o dezamorseze de urgență prin retragerea proiectului de OUG,” spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Instituția financiară avertizează că Pilonul II de pensii private riscă să fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incertă. Această măsura specifică va avea un impact foarte grav asupra pieței de capital locale, a cărei creștere a fost constant susținută de către fondurile private de pensii în ultimii ani. Dacă va fi adoptată, va întârzia pe o perioadă nedefinită promovarea României la statutul de piață emergentă. 

Stigma CITEȘTE ȘI Stigma

Un impact grav va avea, arată Fondul, și plafonarea prețului la gaze la 68 RON /MWh. Măsura încalcă în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieței libere și de a liberaliza piața gazelor naturale. În opinia specialiștilor instituției, independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control.

La rândul ei, taxa de 3% pe cifră de afaceri a companiilor din sectorul energetic va conduce la insolvența multor asemenea companii și concedieri în masă, iar siguranța întregului sistem energetic din România va fi grav periclitată. 

„Dacă ne uităm la scăderile masive de pe Bursa de Valori București, la scurt timp după publicarea proiectului de OUG, apare întrebarea dacă nu cumva Guvernul va pierde mai mult din valoarea de piață a propriilor companii listate în comparație cu veniturile din impozite pe care ar urma să le obțină. Mai mult, statul va primi dividende mai mici de la aceste companii, ceea ce indică o dată în plus că aceste măsuri propuse sunt o sabie cu două tăișuri”, avertizează Johan Meyer.
 
Fondul Proprietatea solicită Guvernul să ia în considerare consecințele dezastruoase ale acestor măsuri și să retragă întregul pachet de măsuri. Recomandă, de asemenea, ca orice propuneri viitoare să fie făcute după consultări adecvate și transparente cu întregul mediu de afaceri și partenerii sociali.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
oug
masuri fiscale
pilonul ii
pensii private
pret gaze
taxa cifra de afaceri