DECIZIE Guvernul taie ″taxa pe soare″

DECIZIE Guvernul taie ″taxa pe soare″
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2024

Guvernul a abrogat celebra ″taxă pe soare″ ce are ca țintă prosumatorii de energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform analizei Profit.ro, este decisă ″abrogarea prevederilor art. 21 alin. (3) privind taxa pe soare din cuprinsul Ordonanței nr. 163/2022 (…), ca urmare a punctului de vedere exprimat de Comisia Europeană, la solicitarea autorităților române conform căruia neincluderea prevederii în legislația națională nu afectează transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile″.

STB a decis să cumpere 40 de tramvaie noi de la Electroputere VFU Pașcani. Vehiculele vor fi modele cu podea complet coborâtă CITEȘTE ȘI STB a decis să cumpere 40 de tramvaie noi de la Electroputere VFU Pașcani. Vehiculele vor fi modele cu podea complet coborâtă

Articolul menționat stipulează că ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor în unul sau mai multe din următoarele cazuri: a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin; b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin.(2) lit.a) pct.(ii) (din Directivă - în loc de alin. (3) lit. b) – n.r.) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau c) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW″.

La începutul lunii trecute, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) a transmis, printr-un comunicat în care cita chiar un răspuns al Comisiei Europene, că legislația UE nu obligă România să impună așa-numita ″taxă pe soare″, pe energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe soare
taxe tarife prosumatori
panouri solare pe case
prosumatori romania