Dezvoltatorii unor parcuri eoliene cu o capacitate de 560 MW în România caută finanțare la BERD. Proprietarul AFI vrea să împrumute 46 milioane euro pentru parcul din Brăila

Dezvoltatorii unor parcuri eoliene cu o capacitate de 560 MW în România caută finanțare la BERD. Proprietarul AFI vrea să împrumute 46 milioane euro pentru parcul din Brăila
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 dec 2023

BIG Energia Holdings, divizia de investiții în energie regenerabilă a dezvoltatorului imobiliar israelian BIG Shopping Centers, vrea să împrumute 46 milioane de euro pentru construcția unui parc eolian de 102 MW în județul Brăila, proiect achiziționat de la o companie românească în 2021 și estimat să genereze 270 GWh de energie electrică pe an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Situat în satul Urleasca din comuna brăileană Traian, noul parc eolian va avea 17 turbine cu o capacitate de 6 MW fiecare. Costul total al proiectului este estimat la 109 milioane de euro, din care o sumă de 7 milioane de euro a reprezentat plata achiziției companiei românești ce deținea drepturile de dezvoltare și construcție.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) analizează acordarea unui împrumut prioritar de până la 45,9 milioane de euro companiei Urleasca Wind Farm SRL, un vehicul cu scop special (SPV) înființat în România pentru a construi și opera parcul eolian.

FOTO Eroare? Guvernul estimează că va încasa începând cu 2026 un miliard de lei anual din impozitul specific impus sectorului de petrol și gaze, deși legislația prevede că acesta se aplică doar în 2024 și 2025 CITEȘTE ȘI FOTO Eroare? Guvernul estimează că va încasa începând cu 2026 un miliard de lei anual din impozitul specific impus sectorului de petrol și gaze, deși legislația prevede că acesta se aplică doar în 2024 și 2025

Urleasca Wind Farm este deținută în totalitate de BIG Energia Holdings, cu sediul în Ungaria, care, la rândul ei, este deținută de BIG Shopping Centers și MEGA OR Holdings, companii israeliene care activează ca proprietari și dezvoltatori de centre comerciale și proprietăți logistice, ambele listate la bursa de la Tel Aviv.

BIG Shopping Centers deține peste 60% din capitalul AFI Properties, care include divizia AFI Europe, proprietar în România al centrelor comerciale AFI Cotroceni, cel mai mare mall din țară, AFI Ploiești și AFI Brașov.

Parcul eolian Urleasca este primul proiect al israelienilor pe piața românească de energie regenerabilă.

DOCUMENT Hidroelectrica vrea să-și upgradeze roboții UiPath. Compania își face portal online și pentru clienți noncasnici. Ritmul de contractare a scăzut cu 20% CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica vrea să-și upgradeze roboții UiPath. Compania își face portal online și pentru clienți noncasnici. Ritmul de contractare a scăzut cu 20%

BIG Energia Holdings a cumpărat ulterior alte două proiecte eoliene în România, cu o capacitate de 120 MW și, respectiv 40 MW. Costurile cu investițiile în cele două proiecte sunt estimate la peste 160 milioane de euro.

Separat, BERD a anunțat că analizează acordarea unui împrumut în sumă nespecificată companiilor Rezolv Energy și Low Carbon, dezvoltatorii parcului eolian Vifor din județul Buzău, cu o capacitate preconizată de aproximativ 461 MW.

Dacă va fi aprobat, împrumutul va fi acordat SPV-ului First Look Solutions S.A., societate deținută de Rezolv Energy (51%) și Low Carbon (49%), înființată cu scopul unic de a implementa proiectul eolian din Buzău.

Rezolv Energy a fost lansată anul trecut de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Rezolv are deja în pregătire proiecte de peste 2 GW de energie curată în România, inclusiv proiectul Dama Solar, de 1.044 MW, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi operațională.

Compania are și alte proiecte eoliene în România.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
big energia holdings
big shopping centers
afi cotroceni
parc eolian braila
berd
rezolv energy
low carbon
parc eolian vifor buzau
parc eolian urleasca