EXCLUSIV FOTO Concurență pentru preluarea CET Galați: o firmă din Bulgaria a unui basarabean, ce vinde și lemn din Rusia. S-a interesat și de centralele de la Arad și Mintia

EXCLUSIV FOTO Concurență pentru preluarea CET Galați: o firmă din Bulgaria a unui basarabean, ce vinde și lemn din Rusia. S-a interesat și de centralele de la Arad și Mintia

Sursă foto: cont Facebook public Dan Constantin Marinescu, președintele Consiliului de Administrație al Electrocentrale Grup

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 dec 2023

Lichidatorul judiciar al Electrocentrale Galați, producătorul falimentar de energie electrică, agent termic și abur industrial controlat indirect de Ministerul Energiei, prin Electrocentrale Grup, a primit o a doua ofertă de cumpărare a activului funcțional CET Galați al companiei, fosta centrală pe gaze de 375 MW care cu ani în urmă alimenta atât sistemul centralizat de termoficare din municipiul dunărean, cât și combinatul siderurgic Sidex Galați, actualmente Liberty.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, la oferta mai veche depusă de un vehicul investițional al antreprenorilor Savaș Günata și Huseyin Karali, fondatorii companiei de construcții Synergy Construct, s-a adăugat acum una provenită de la o entitate înregistrată în Bulgaria, Optimus Rredac Group LTD, relevă date analizate de Profit.ro.

FAN Courier încheie anul cu afaceri de peste 250 milioane euro și investiții record. Bugetul pentru 2024 prevede o creștere de 15% a business-ului CITEȘTE ȘI FAN Courier încheie anul cu afaceri de peste 250 milioane euro și investiții record. Bugetul pentru 2024 prevede o creștere de 15% a business-ului

Creditorii Electrocentrale Galați nu au luat încă nicio decizie. Votul hotărâtor aparține producătorului de gaze controlat de stat Romgaz, care deține peste 87% din masa credală a companiei.

Cei de la Synergy au oferit 12,5 milioane euro plus TVA pentru preluarea activului funcțional CET Galați, ofertă aprobată în principiu de creditori în vară

ULTIMA ORĂ Procurorii DNA ridică documente de la Ministerul Finanțelor. Biroul secretarului general adjunct a fost sigilat. Reacția ministerului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Procurorii DNA ridică documente de la Ministerul Finanțelor. Biroul secretarului general adjunct a fost sigilat. Reacția ministerului

A doua firmă ofertantă, Optimus Rredac Group LTD, a fost înființată în august 2021 și își are sediul social la Ruse, aproape de granița cu România. Asociat și administrator unic este un cetățean român originar din Republica Moldova, Anatolie Vitușinscaia. Anterior, în 2018, acesta a înființat în România societatea Optimus-Rredac SRL, cu CAEN principal ″Producția de energie electrică″, dar fără niciun fel de activitate până în prezent, conform termene.ro.

Optimus-Rredac SRL a făcut în 2020 demersuri preliminare în vederea preluării CET Arad, în consorțiu cu o societate din Statele Unite, Recovered Energy Group, iar în 2021 s-a interesat de cumpărarea termocentralei de la Mintia. Ambele inițiative au rămas fără rezultat, centrala arădeană fiind achiziționată în cele din urmă de elvețienii de la AOT Energy, iar Mintia – de o firmă a antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh.

România, țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Expert imobiliar: ”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală” CITEȘTE ȘI România, țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Expert imobiliar: ”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală”

Datele publice disponibile indică faptul că firma din Bulgaria, Optimus Rredac Group LTD, are legături cu una din Turcia, Optimus Global, ambele activând în domeniul comerțului internațional cu produse din lemn.

Firma bulgară apare și ca distribuitor în România și Germania al mărfurilor producătorului și exportatorului rus de lemn și produse din lemn Mosanka LLC din Krasnodar, de pe malul Mării Azov.

CONFIRMARE Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF

Contactat de Profit.ro pentru informații privind oferta depusă pentru preluarea CET Galați, planurile investiționale în caz de adjudecare a activului și sursele de finanțare a acestora, proprietarul și conducătorul Optimus Rredac, Anatolie Vitușinscaia, a declarat că momentan nu poate oferi detalii deoarece conțin date confidențiale, licitația fiind în desfășurare.

FOTO Unul dintre cei mai mari discounteri din Europa Centrală și de Est se extinde în România și atacă piața cu reduceri agresive CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cei mai mari discounteri din Europa Centrală și de Est se extinde în România și atacă piața cu reduceri agresive

În urmă cu circa o lună și jumătate, conducerea companiei de stat Electrocentrale Grup din portofoliul Ministerului Energiei, acționarul unic al Electrocentrale Galați, a efectuat o vizită pe amplasamentul CET Galați. ″Dacă se salvează acest CET, poate ajuta la echilibrarea sistemului energetic național (SEN). Este puțin cam târziu dar incă se mai poate, dacă se vrea″, a declarat, după vizită, președintele Consiliului de Administrație al Electrocentrale Grup, Dan Constantin Marinescu.

La rândul său, administratorul special al Electrocentrale Galați, Sinan Mustafa, a spus că ar fi bine ca de CET Galați să se intereseze și mari companii energetice de stat.

Românca Luciana Lixandru intră în board-ul Stripe CITEȘTE ȘI Românca Luciana Lixandru intră în board-ul Stripe

″Șanse sunt, chiar și acum, in lichidare. Activele sunt promovate la vânzare ca și activ funcțional și nu ca fier vechi, cum visează unii. Interesați sunt si mai sunt și convins că pe actuala locație va fi construită o noua centrală electrică, pe baza de gaz, cel mai probabil, deși sunt și alte opțiuni pentru combustibil (în trecut se folosea gaz natural, gaz de furnal și chiar păcură aprovizionata prin CFR). Estimez o capacitate viitoare oriunde între 50 - 130 MW. Important este ca acest interes să vină și din partea unor jucatori importanți de pe piața de energie la care statul este acționar majoritar.  Dau chiar un exemplu: Hidroelectrica deține capacitați de energie regenerabilă semnificativă in Dobrogea, de ce n-ar construi o centrală de echilibrare pe actuala locație a Electrocentrale Galați? Până acum, interesul clar arătat a fost din partea unor jucători minori și privați. Dacă mediul privat vede fezabil, nu văd de ce jucătorii importanți in care statul român deține participatii semnificative să nu vadă tot ca fezabil un asfel de proiect″, a spus Sinan Mustafa.

Planul de reorganizare al Electrocentrale Galați din vara lui 2020, a cărui respingere de către creditori a dus la falimentul societății, prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei. Potențialii cumpărători cărora li se "adresa primordial" ideea acestui transfer de afacere erau Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, cu creanțe totale de circa 200 milioane lei, și combinatul siderurgic Liberty, însă în cele din urmă nu s-a mai întreprins nimic în această direcție.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrocentrale galați
cet galați
preluare cet galați
oferte cumpărare cet galați
salvare cet galați