Discuții oficiale despre extinderea portofoliului Socar în România. Benzinăriile azerilor și-au majorat puternic încasările, însă profitul a scăzut cu peste două treimi

Discuții oficiale despre extinderea portofoliului Socar în România. Benzinăriile azerilor și-au majorat puternic încasările, însă profitul a scăzut cu peste două treimi
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 iun 2023

Autoritățile românești și cele azere discută despre posibila extindere în România a gigantului petrolier de stat al Azerbaidjanului, Socar, care deține în prezent circa 70 de benzinării pe plan local.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″(…) am avut o întâlnire de lucru, la Baku, cu ministrul Economiei din Azerbaidjan, Mikayil Jabbarov. Am discutat despre direcțiile viitoare ale relațiilor bilaterale, despre întărirea cooperării economice dintre țările noastre. Am continuat dialogul și pe marginea inițiativelor care vizează consolidarea parteneriatului în domeniul energiei, inclusiv extinderea portofoliului Socar în România″, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

TAROM, încă un an pe pierderi. Când va reveni pe profit DOCUMENT CITEȘTE ȘI TAROM, încă un an pe pierderi. Când va reveni pe profit DOCUMENT

Azerii sunt prezenți în România din 2011, prin operatorul de stații de alimentare cu carburanți Socar Petroleum SA.

Compania și-a majorat puternic încasările anul trecut, cu peste 83%, ajungând la venituri totale de circa 2,6 miliarde lei.

VIDEO Biden cade pe scenă CITEȘTE ȘI VIDEO Biden cade pe scenă

În schimb, profitul net s-a redus cu peste 67%, de la 16,45 milioane lei în 2021 la 5,37 milioane lei în 2022.

Pe lângă carburanți auto, Socar Petroleum importă și distribuie în România și produse petrochimice, precum metanol, uree, polietilenă și polipropinenă. Compania operează trei depozite, la Teiuș, Onești și Constanța.

ACAROM cere prelungirea acordului Brexit pentru vehicule electrice vândute în Marea Britanie. „În România investițiile anunțate sunt semnificative” CITEȘTE ȘI ACAROM cere prelungirea acordului Brexit pentru vehicule electrice vândute în Marea Britanie. „În România investițiile anunțate sunt semnificative”

Prin subsidiara Socar Trading, grupul azer are semnat contract de export de gaze naturale cu producătorul român Romgaz, care prevede livrări potențiale de până la 1 miliard de metri cubi pe an, până în 31 martie 2024.

Toamna trecută, la București, Romgaz a semnat cu Socar un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
socar romania
benzinarii socar
extindere socar romania