Dosarul în care compania petrolieră Lukoil și angajați ai acesteia au fost trimiși în judecată și achitați de două ori va fi rejudecat, a doua oară, de instanța de fond

Dosarul în care compania petrolieră Lukoil și angajați ai acesteia au fost trimiși în judecată și achitați de două ori va fi rejudecat, a doua oară, de instanța de fond
scris vineri, 08:31

Dosarul în care conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești, dar și compania care administrează rafinăria și firma mamă, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, au fost achitate, de două ori, în procese pe fond, după ce au fost trimise în judecată pentru infracțiuni la legea societăților comerciale, folosirea cu rea credință a capitalului societății și spălare a banilor va fi rejudecat, din nou, după ce Curtea de Apel Ploiești a dispus acest lucru, joi. Decizia este definitivă.

"Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova împotriva sentinței penale nr. 323 din data de 9 decembrie 2020 pronunțată de Tribunalul Prahova privind pe inculpații Bogdanov Andrey Iurevici, Rață Andrei, Duțu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Dănulescu Dan, S.C Petrotel Lukoil S.A. și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pe care o desființează și trimite cauza spre rejudecare la prima instanță. În baza art. 273 alin.4 Cod pr penală dispune achitarea retributiei traducătorului de limba rusă pentru 3 ore de traducere instantanee. Conform art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, este decizia pronunțată, joi, de Curtea de Apel Ploiești și publicată pe portalul instanțelor de judecată, scrie News.ro.

SURPRIZĂ - Producătorul canadian de energie regenerabilă Grasshopper Energy și prințul Ștefan Sturdza semnează pentru proiecte de 1 miliard de dolari în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Producătorul canadian de energie regenerabilă Grasshopper Energy și prințul Ștefan Sturdza semnează pentru proiecte de 1 miliard de dolari în România

În 9 decembrie 2020, Tribunalul Prahova a dispus achitarea inculpaților din acest dosar, la doi ani după ce aceeași instanță luase aceeași hotărâre, dar Curtea de Apel Ploiești trimisese dosarul spre rejudecare.

Astfel, magistrații au pronunțat pentru prima oară o soluție în această speță în octombrie 2018, însă procurorii care au instrumentat dosarul au făcut apel, iar Curtea de Apel Ploiești a decis, în noiembrie 2019, pentru prima oară trimiterea dosarului la instanța de fond, pentru rejudecare.

Dosarul a fost trimis pentru prima dată la instanța în judecată în condițiile în care procurorii îi acuzau pe inculpați și de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 2 miliarde de euro, ulterior fiind retrase acuzațiile privind această infracțiune.

Inițial, dosarul a fost instrumentat de fostul procuror Mircea Negulescu, iar dosarul a fost preluat de un alt anchetator după ce Negulescu s-a mutat la DNA Ploiești.

În 18 aprilie 2016, Tribunalul Prahova a dispus începerea judecății în dosarul în care Petrotel Lukoil din Ploiești și membri ai conducerii rafinăriei au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni economice, după ce, anterior, instanța constatase în două rânduri existența unor neregularități în rechizitoriul întocmit de procurori.

România - primul Guvern plin condus de un militar din ultimii 76 de ani. Ciucă - singurul general român actual care a condus personal o misiune de luptă. Și singurul care a postat pe Facebook parole. LISTA Ce v-a promis pentru economie CITEȘTE ȘI România - primul Guvern plin condus de un militar din ultimii 76 de ani. Ciucă - singurul general român actual care a condus personal o misiune de luptă. Și singurul care a postat pe Facebook parole. LISTA Ce v-a promis pentru economie

În acest dosar procurorii i-au trimis în judecată, în august 2015, pe cetățeanul rus Andrey Iurevici Bogdanov, director general și membru în Consiliul de Administrație al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, și pe cetățeanul moldovean Andrei Rață, de asemenea membru în Consiliul de Administrație al rafinăriei, pentru folosirea cu rea-credință a capitalului societății și spălare de bani; pe Dan Dănulescu, director General Adjunct la Petrotel Lukoil, și pe Dorel Duțu, contabil șef al companiei, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, precum și pe cetățenii ruși Alexey Voinstev și Olga Kuzina, directori generali adjuncți ai Petrotel Lukoil, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății, Olga Kuzina fiind acuzată și de complicitate la spălare de bani. În același dosar au fost trimise în judecată și două companii, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, care operează rafinăria de la Ploiești deținută de compania rusească, aceasta fiind suspectată de spălare de bani, și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

La momentul trimiterii în judecată, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești arătau că, în perioada 2011-2014, inculpații din acest dosar "în calitate de administratori și directori generali ai Petrotel Lukoil Ploiești, cu știință au folosit cu rea-credință bunurile și creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăți comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele și pe seama Petrotel Lukoil Ploiești a unor contracte de achiziție de materie primă (țiței), precum și prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase societății comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare situate sub costurile de producție”.

Anchetatorii susțineau totodată că inculpații au folosit cu rea-credință creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect. La vremea respectivă, în acest dosar au fost puse sub sechestru bunuri mobile și imobile în valoare de două miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
rafinărie