Enel își ridică profitul în România, compensând prin furnizare scăderile de venituri din distribuție și producția de energie regenerabilă

Enel își ridică profitul în România, compensând prin furnizare scăderile de venituri din distribuție și producția de energie regenerabilă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 nov 2018

Profitul înregistrat de companiile deținute de Enel în România (EBITDA - înainte de plata taxelor, dobânzilor, deprecierii și amortizării) a urcat cu 5% în primele 9 luni ale acestui an, la 180 de milioane de euro, în principal ca urmare a evoluției pozitive a veniturilor din activitatea de furnizare, care au compensat scăderile de venituri din activitățile de distribuție și de producție de energie regenerabilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profitul înregistrat înainte de plata taxelor și dobânzilor a crescut cu 10%, de la 71 de milioane euro, în primele trei trimestre ale anului trecut, la 78 de milioane de euro, în perioada similară a acestui an.

Cifra de afaceri a evoluat la rândul său pozitiv, apreciindu-se de la 847 de milioane de euro, în primele 9 luni ale anului precedent, la 918 milioane de euro, în primele 3 trimestre ale acestui an, echivalentul unei creșteri de 8%.

Principala contribuție la rezultatele Enel în România din această perioadă a venit din partea activității de furnizare, care a evoluat de la o pierdere de 46 de milioane de euro, în perioada ianuarie-septembrie 2017, la un profit de 21 de milioane de euro, în perioada similară a acestui an.

EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri

Profitabilitatea activității de distribuție a suferit însă, profitul acesteia scăzând de la 136 la 114 milioane de euro.

Tendința de scădere a profitabilității activității de distribuție va avea de suferit și în viitor, după ce Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis, la mijlocul lunii septembrie, să reducă cu peste 26% rata reglementată a rentabilității (RRR) companiilor de distribuție a energiei electrice, care reprezintă, practic, o marjă de profit garantată pentru activitatea de distribuție a operatorilor de profil, utilizată la calculul tarifelor de distribuție a energiei aprobate de ANRE și suportate de consumatori pe facturi.

Astfel, de la 1 ianuarie 2019, rata reglementată a rentabilității operatorilor de distribuție a energiei electrice va fi de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, cu peste 26% mai mică față de cea în prezent în vigoare, de 7,7%.

O scădere considerabilă a fost înregistrată și de veniturile din activitatea de producție de energie electrică regenerabilă, care s-au înjumătățit comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut, scăzând de la 78 de milioane de euro la 40 de milioane de euro.

Enel are o capacitate totală instalată în România de 534 MW, din care 498 MW de energie eoliană și 36 MW de energie solară.

UE și Bill Gates au lansat Breakthrough Energy Europe, un fond de investiții în energia verde. Ce se va întâmpla în România va fi anunțat la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI UE și Bill Gates au lansat Breakthrough Energy Europe, un fond de investiții în energia verde. Ce se va întâmpla în România va fi anunțat la Profit Energy.forum

În ceea ce privește cheltuielile de capital ale companiilor Enel din România, acestea au crescut cu peste 30%, de la 79 de milioane euro, în perioada ianuarie-septembrie 2017, la 103 milioane euro, în intervalul similar al acestui an.

Principalele investiții au fost realizate în distribuție (93 de milioane de euro, comparativ cu 76 milioane de euro în primele trei trimestre ale anului trecut). Investițiile aferente activității de furnizare s-au majorat la rândul lor de la 2 la 9 milioane euro.

Operațiunile Enel în sectorul furnizării de energie electrică în România includ companiile Enel Energie și Enel Energie Muntenia. Enel Energie furnizează  energie electrică în Banat (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin) și Dobrogea (Constanța, Calarași, Tulcea, Ialomița), deservind 1.450.000 de clienți. Enel Energie Muntenia furnizează  energie electrică în zona Muntenia Sud ( București, județele Ilfov și Giurgiu), unde compania are aproximativ 1.100.000 de clienți.

În ceea ce privește activitatea de distribuție, Enel acționează în România prin intermediul a trei companii: E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, E-Distribuție Muntenia. E-Distribuție administrează rețeaua din județele Banatului - Timiș, Arad, Hunedoara si Caraș-Severin, E-Distribuție Dobrogea operează rețeaua în județele din Dobrogea -  Constanța, Călărași, Tulcea și Ialomița, iar E-Distribuție Muntenia gestionează rețeaua din zona Muntenia Sud - București, județele Ilfov și Giurgiu.

Enel Green Power România este subsidiara locală a Enel Green Power, compania din cadrul Grupului Enel dedicată dezvoltării și gestionării producției de energie din surse regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
enel
romania
furnizare
distribuție
producție