Exxon își accelerează programul de vânzare de active, inclusiv din SUA. Nimic nou pe frontul de est

Exxon își accelerează programul de vânzare de active, inclusiv din SUA. Nimic nou pe frontul de est
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 aug 2021

În timp ce despre negocierile cu Romgaz privind achiziționare participației la proiectul Neptun Deep nu se mai aude nimic, gigantul american Exxon Mobil și-a accelerat programul pe termen lung de înstrăinare a activelor, inclusiv a celor din SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Astfel, unitatea upstream de producție din formațiuni de șist a gigantului american, XTO Energy, caută cumpărători pentru 5.000 de puțuri de gaze naturale din Fayetteville din Arkansas.

Activele scoase la vânzare se numără printre proiectele de gaze cu producție și valoare de piață în scădere pe care Exxon dorește să le înstrăineze pentru a se concentra pe proiectele mai profitabile din Guyana, Brazilia și bazinul Permian din Texas.

Compania americană a impus ca termen pentru primirea ofertelor data de 16 septembrie și speră să finalizeze vânzările până la finalul anului.

FOTO Scurgere de petrol în Marea Neagră. De 400 de ori mai mare decât a fost raportat inițial CITEȘTE ȘI FOTO Scurgere de petrol în Marea Neagră. De 400 de ori mai mare decât a fost raportat inițial

"Furnizăm informații unor terțe părți care ar putea fi interesate de aceste active”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Exxon, Julie King, adăugând că, deocamdată, nu a fost identificat niciun cumpărător.

În urmă cu trei ani, Exxon a lansat un program de înstrăinare de active, prin care își propunea să încaseze 15 miliarde de dolari până la finalul acestui an. În plus, recent a accelerat acest program pentru a-și putea finanța datoriile record de 70 miliarde de dolari.

Până în prezent, Exxon a reușit să strângă doar o treime din cele 15 miliarde de dolari pe care dorea să le încaseze din vânzarea de active. În acest an, a încasat puțin peste jumătate de miliard de dolari și se așteaptă la finalizarea altor tranzacții pânăla finalul lunii decembrie, cotate la peste 2,15 miliarde de dolari.

Compania Merit Energy, din Dallas, este una dintre entitățile interesate de activele din Arkansas, potrivit unei surse din domeniu, citată de Reuters.

Cîțu explică de ce au explodat prețurile la energie: Tranziția la energia verde CITEȘTE ȘI Cîțu explică de ce au explodat prețurile la energie: Tranziția la energia verde

În 2020, Exxon a înregistrat o pierdere record, de 22,4 miliarde de dolari în 2020, și, drept urmare este dispusă să înstrăineze zeci de active din Asia, Africa, Statele Unite și Europa, prinde care și participația la Neptun Deep, cel mai important proiect offshore din România, în care este operator și partener, împreună cu OMV Petrom.

În luna iunie, Romgaz a anunțat încheierea unui acord cu gigantul petrolier american ExxonMobil în baza căruia a primit drept de exclusivitate pe 4 luni cu privire la negocierile de preluare integrală a sucursalei românești a ExxonMobil.

În aprilie, Romgaz a primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a ExxonMobil, a anunțat, la Profit Piața de Capital.forum, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu.

În cazul în care Romgaz va reuși să achiziționeze participația Exxon, operarea perimetrului va fi realizată de către celălalt partener la concesiune, OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
vânzări
active
șist
neptun deep
sua