Exxon Mobil anunță un profit record de peste 19 miliarde de dolari

Exxon Mobil anunță un profit record de peste 19 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 oct 2022

Grupul petrolier american Exxon Mobil a dat publicității un profit trimestrial peste așteptări, în condițiile în care creșterea prețurilor la energie a permis celui mai mare producător de petrol din SUA să genereze un profit trimestrial comparabil cu cel al gigantului tehnologic Apple, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profitul net de 19,66 miliarde de dolari realizat de Exxon Mobil în trimestrul al treilea al acestui an depășește cu mult estimările analiștilor de pe Wall Street, fiind la mică distanță de profitul de 20,7 miliarde de dolari înregistrat de Apple în aceeași perioadă, arată Agerpres.

România a ajuns la 95% grad de umplere a depozitelor subterane de gaze, peste media UE. Îngrijorător - pe ultimele locuri sunt țări din regiune CITEȘTE ȘI România a ajuns la 95% grad de umplere a depozitelor subterane de gaze, peste media UE. Îngrijorător - pe ultimele locuri sunt țări din regiune

Până în 2013, Exxon Mobil a fost cea mai mare companie din SUA, în funcție de capitalizarea de piață, însă acum această poziție este ocupată de Apple.

În ultimul an, profiturile realizate de companiile petroliere au crescut pe fondul exploziei prețurilor la gaze naturale și petrol, în contextul în care o piață energetică sub-aprovizionată a coincis cu sancțiunile impuse Rusiei de statele occidentale pentru invadarea Ucrainei. Pe acest fundal au crescut și exporturile americane de petrol și gaze spre Europa, ceea ce permite giganților energetici americani să anunțe profituri record.

Rezultatele anunțate de Exxon Mobil sunt de două ori mai mari decât cele ale rivalilor Shell și TotalEnergies. Unul dintre motive este și decizia gigantului american de a continua să investească în combustibili fosili, în timp ce competitorii europeni au început să facă tranziția spre energiile regenerabile.

"Investițiile noastre din ultimii cinci ani, inclusiv cele făcute în perioada pandemiei, stau în spatele rezultatelor noastre de astăzi", a subliniat directorul financiar de la Exxon Mobil, Kathryn Mikells.

În total, pe primele nouă luni ale acestui an, Exxon Mobil a generat un profit net de 43 de miliarde de dolari, cu 19% mai mult decât în perioada similară a lui 2008, când petrolul se tranzacționa la un preț record de 140 de dolari per baril.

Profiturile record anunțate de companiile petroliere au dus la noi apeluri venite din partea președintelui SUA, Joe Biden, pentru ca firmele să reinvestească profiturile excepționale din acest an în producție, mai degrabă decât să își răscumpere propriile acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon mobil
profit