Fenomenul fotovoltaicelor: Numărul prosumatorilor racordați se apropie de 100.000, iar puterea instalată este aproape cât două reactoare nucleare

Fenomenul fotovoltaicelor: Numărul prosumatorilor racordați se apropie de 100.000, iar puterea instalată este aproape cât două reactoare nucleare
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2023

Un raport al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că fenomenul fotovoltaicelor ia amploare de la lună la lună. Numărul prosumatorilor racordați la rețelele de distribuție depășise 96 mii în luna septembrie, iar puterea electrică instalată era de 1.226 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acestea sunt datele la nivelul lunii septembrie, însă având în vedere că numărul racordărilor zilnice poate depăși 200, cu siguranță, la ora actuală, avem peste 100.000 de prosumatori și o putere instalată de peste 1.400 MW, cât au cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, scrie Hotnews.ro.

Startup-ul Assetto îi atrage ca investitori și parteneri pe Nicolae Rațiu și fostul fotbalist Răzvan Raț. Bogdan Almași, fondator: În primul an ne propunem să atragem resurse din piață de 100 milioane euro de la 20.000 de utilizatori CITEȘTE ȘI Startup-ul Assetto îi atrage ca investitori și parteneri pe Nicolae Rațiu și fostul fotbalist Răzvan Raț. Bogdan Almași, fondator: În primul an ne propunem să atragem resurse din piață de 100 milioane euro de la 20.000 de utilizatori

Reprezentanții ANRE cred că în ritmul actual se va ajunge într-un an la o capacitate instalată de 2.000 MW. Practic sunt depășite toate estimările făcute până acum. În urmă cu doi ani, ANRE estima că se va ajunge la o capacitate de 2.000 MW abia la nivelul anului 2030.

O nouă lege în beneficiul prosumatorilor

Deocamdată, nu se prevăd limite până la care va evalua acest fenomen al fotovoltaicelor. Camera Deputaților a votat o nouă lege în beneficiul prosumatorilor, care urmează să fie trimisă spre promulgare la Președinția României.

Una dintre prevederi se referă la modificarea definiției prosumatorului, fiind adăugată, printre altele, și activitatea de stocare a energiei electrice.

Ce va putea face un prosumator:

a) poate stoca și vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract de furnizare a energiei electrice și/sau consumatorilor racordați la barele centralei electrice;

b) poate compensa financiar excedentul de energie electrică produs și livrat la un loc de producere și consum cu energia electrică consumată din rețea pentru alte locuri de consum și/sau locuri de producere și consum ale acestora:

  • dacă serviciul de furnizare pentru locurile de consum și/sau locurile de producere și consum respective este prestat de același furnizor de energie electrică;
  • dacă locurile de consum și/sau locurile de producere și consum sunt racordate la rețeaua electrică a aceluiași operator de distribuție a energiei electrice, cu condiția ca producerea de energie electrică să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară;”
  • De asemenea, crește limita pentru compensarea cantitativă de la 200 kw la 400 kW. Crește și limita pentru care nu se plătesc dezechilibre de la 400 kW la 900 kW.

Cât va putea suporta rețeaua electrică

Distribuitorii și reprezentanții transportatorului de energie consideră că autoritățile ar trebui să se gândească la măsuri menite să tempereze ritmul de creștere a puterii instalate.

Fără impunerea unor limite, această afacere ar putea să se întoarcă tocmai împotriva prosumatorilor, deoarece rețeaua energetică este atât de veche și uzată încât nu poate face față, ajungându-se la întreruperi de electricitate.

Dispeceratul Energetic Național din cadrul Transelectrica semnalează că are deja probleme cu echilibrarea sistemului din cauza numărului mare de prosumatori și a faptului că energia introdusă de ei în rețea este fluctuantă.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
fotovoltaice