Florin Cîțu: Voi cere o discuție cu toate partidele despre independența energetică a României

Florin Cîțu: Voi cere o discuție cu toate partidele despre independența energetică a României
scris 5 sep 2021

Premierul Florin Cîțu a arătat că independența energetică a României este un obiectiv al Guvernului și că ar trebui să fie un obiectiv al întregii clase politice, de aceea va avea o discuție în acest sens cu toate partidele politice, deoarece ”este un lucru care trebuie să ne unească pe toți”.

”Am vrut să am o discuție aici despre câteva proiecte importante pentru zonă, dar și pentru România, despre ceea ce am prezentat acum o săptămână ca un obiectiv pe care trebuie să ni-l asumăm în această guvernare, asigurarea independenței energetice a României. Este vorba despre câteva proiecte, este vorba de distribuție de gaze sau este vorba energie electrică produsă pe bază hidro. Orice sursă este luată în calcul și trebuie să vedem dacă este nevoie de finanțare. Am văzut în acest an cât de importantă este această independență energetică. Este un obiectiv al acestui guvern, dar ar trebui să fie un obiectiv al întregii clase politice. Când mă duc la București, voi cere o discuție cu toate partidele despre  independența energetică a României. Este un lucru care trebuie să ne unească pe toți pentru că până la urmă este vorba despre siguranța națională”, a declarat Florin Cîțu, duminică, la Baia Mare unde este prezent pentru a-și prezenta moțiunea cu care candidează la Congresul PNL din 25 septembrie.

Cîțu s-a referit și la Planul Național de Investiții și a afirmat că sunt unele criterii pentru atragerea de fonduri, scrie News.ro.

”Lumea se mută din oraș, natural către alte zone, atunci când sunt zone dezvoltate. Sunt deja exemple, dar obiectivul nostru este de a ridica standardul de viață pentru toți românii, de aceea facem aceste programe. Avem aceste criterii de prioritizare puse clar în proiect, acele localități unde deja există apă și canalizare au prioritate pentru asfalt, unde nu există, prioritatea trebuie să fie apă-canalizare. Depinde și de fiecare localitate. Avem zone în vârf de munte unde nu poți să ai proiect fiabil de apă sau canalizare, dar se poate să avem un drum asfaltat. Și pe fonduri europene se permite să finanțezi proiecte în zone cu mai puțin de 50 de persoane. Nu este ceva special pe care îl facem prin acest proiect”, a declarat Florin Cîțu.

FOTO Factură de 739.000 lei la electricitate primită la un apartament unde nu locuiește nimeni CITEȘTE ȘI FOTO Factură de 739.000 lei la electricitate primită la un apartament unde nu locuiește nimeni

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că majorarea prețurilor la gaze este dirijată de către Federația Rusă, de către Gazprom, oficialul considerând că după ce va fi operațional Nord Stream 2 vom vedea o scădere a prețului.

”Am vorbit despre energie, despre legătura dintre energie și Marea Neagră, despre securitatea energetică a României, despre colaborarea cu partenerii strategici europeni și americani, despre faptul că decarbonare fără energie nucleară, după părerea mea și a multor miniștri din UE și de peste Ocean nu se poate realiza, de aceea dorim cu ardoare să dezvoltăm Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și, de ce nu, să aducem tehnologii noi, inovatoare în România în domeniul nuclear. Ne uităm foarte serios și la energia eoliană off-shore”, spune Virgil Popescu după participarealaun forumpe teme de energie.

Preocuparea principală a Ministerului Energiei, per ansamblu, este crearea de noi capacități de producție a energiei electrice, de întărire a rețelei de transport a energiei electrice, de dezvoltare a rețelei de transport de gaze și, în paralel, rețeaua de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, pentru a putea crește gradul de acces al românilor la gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin citu
energie