FOTO Asociația Energia Inteligentă: Noi locuințe izolate, electrificate cu panouri solare

FOTO Asociația Energia Inteligentă: Noi locuințe izolate, electrificate cu panouri solare
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2023

Asociația Energia Inteligentă a finalizat cea de-a șasea etapă a proiectului ″Energie pentru Viață″, prin care au fost montate panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate din comuna Prundul Bârgăului, județul Bistrița Năsăud, din zona Munților Bârgăului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Casele beneficiare ale proiectului nu au fost racordate niciodată la rețeaua de electricitate, iar locuitorii lor sunt persoane în varstă și copii – o bunică ce își crește cu bucurie cei doi nepoți părăsiți de mamă, oameni bătrâni cu căsuțe curate și grădini îngrijite, cel mai în vârstă fiind o femeie de 97 de ani. De acum, pentru ei diferența dintre întuneric și lumină, atunci când se înnoptează afară, va fi făcută de simpla apăsare a unui întrerupător″, se arată într-un comunicat al Asociației.

FOTO Asociația Energia Inteligentă: Noi locuințe izolate, electrificate cu panouri solare

Un cunoscut bancher german, judecat pentru o fraudă fiscală uriașă CITEȘTE ȘI Un cunoscut bancher german, judecat pentru o fraudă fiscală uriașă

Lansat în vara anului 2021, cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, proiectul ″Energie pentru Viață″ a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibilă derularea lui în șase etape: localitatea Întregalde, Județ Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, Județ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja și Vintileasca, Județ Vrancea (septembrie 2022), satul Valea Rotundă, comuna Dealu, Județ Harghita (decembrie 2022), comunele Leșu (iunie 2023) și Prundul Bârgăului (iulie 2023), ultimele două aflate în județul Bistrița Năsăud.

″Deși pentru marea noastră majoritate este considerată „normalitate”, în continuare foarte multe persoane nu au încă acces la energie electrică. Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în proiecte cu impact asupra societății, care pot face o diferență, fie că vorbim de autoritați ale statului, de mediul privat sau de ONG-uri, pentru că doar împreuna putem aduce o schimbare în bine în viața semenilor noștri. O societate poate evolua doar arătând grijă față de oameni și mediu. Prin proiectul ″Energie pentru viață″ am creat mediu optim pentru dezvoltarea resursei umane, concomitent cu protejarea naturii - am aprins lumina în casele oamenilor, folosind energie din surse regenerabile. Le mulțumim pentru implicare tuturor celor care ne susțin și sperăm să nu ne oprim aici, ci să continuăm acest proiect și în anii următori″, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației.

FOTO Asociația Energia Inteligentă: Noi locuințe izolate, electrificate cu panouri solare

Starbucks, dată în judecată de consumatori pentru că băuturile sale de fructe nu au fructe CITEȘTE ȘI Starbucks, dată în judecată de consumatori pentru că băuturile sale de fructe nu au fructe

În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate, se mai menționează în comunicat. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici.

Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 kilometri de rețeaua de energie existentă. Astfel, circa 9.000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.

FOTO Asociația Energia Inteligentă: Noi locuințe izolate, electrificate cu panouri solare

Elon Musk acuză Fundația Soros că vrea să distrugă civilizația occidentală chiar înainte de o întâlnire cu premierul israelian Netanyahu CITEȘTE ȘI Elon Musk acuză Fundația Soros că vrea să distrugă civilizația occidentală chiar înainte de o întâlnire cu premierul israelian Netanyahu

Prin proiectul ″Energie pentru viață″, Asociația Energia Inteligentă și-a propus atât atragerea finanțărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată curent electric, cât și tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală.

″Implicarea tuturor susținătorilor proiectului pe parcursul celor șase etape ale acestei inițiative a adus o schimbare în bine, iar energia a putut să apară în viața tuturor beneficiarilor″, conchide comunicatul.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuințe izolate curent electric
asociația energia inteligentă
locuințe izolate panouri fotovoltaice