Uniunea Europeană riscă dependența de bateriile litiu-ion chineze, așa cum a depins de energia rusă

Uniunea Europeană riscă dependența de bateriile litiu-ion chineze, așa cum a depins de energia rusă
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2023

Uniunea Europeană ar putea deveni la fel de dependentă de China pentru bateriile cu litiu-ion și pile de combustibil, până în 2030, precum a fost de Rusia pentru energie înainte de războiul din Ucraina, dacă nu va măsuri puternice, arată un document pregătit pentru liderii UE, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Documentul, obținut de Reuters, va sta la baza discuțiilor privind securitatea economică a Europei în cadrul unei întâlniri a liderilor UE care va avea loc la Granada, în Spania, pe 5 octombrie, scrie News.ro.

BYD surclasează VW, Toyota și Honda, pe piața din China CITEȘTE ȘI BYD surclasează VW, Toyota și Honda, pe piața din China

Îngrijorați de creșterea asertivității globale și a ponderii economice a Chinei, liderii vor discuta propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China și nevoia de diversificare către Africa și America Latină.

Lucrarea spune că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi solară sau eoliană, Europa va avea nevoie de modalități de stocare a energiei pentru a-și atinge obiectivul de a reduce emisiile nete de dioxid de carbon până în 2050.

”Acest lucru va crește vertiginos cererea noastră de baterii litiu-ion, pile de combustie și electrolizoare, care este așteaptă să se multiplice între 10 și 30 de ori în următorii ani”, se arată în documentul pregătit de președinția spaniolă a UE.

În timp ce UE deține o poziție puternică în fazele intermediare și de asamblare ale fabricării electrolizoarelor, cu o cotă de piață globală de peste 50%, se bazează în mare măsură pe China pentru pilele de combustie și bateriile litiu-ion, esențiale pentru vehiculele electrice.

”Fără implementarea unor măsuri puternice, ecosistemul energetic european ar putea avea o dependență de China până în 2030 de o natură diferită, dar de o severitate similară, față de cea pe care o avea față de Rusia înainte de invadarea Ucrainei”, se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, în 2021, cu un an înainte de invazia rusă în Ucraina, UE obținea din Rusia peste 40% din necesarul total de gaze, 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune.

Oprirea majorității achizițiilor de energie din Rusia a provocat un șoc al prețului energiei în UE și o accelerare a inflației de consum, forțând Banca Centrală Europeană să majoreze brusc ratele dobânzilor, într-o mișcare care a redus creșterea economică.

Bateriile cu litiu-ion și pilele de combustibil nu sunt singura zonă de vulnerabilitate a UE, se arată în documentul președinției spaniole.

”Un scenariu similar s-ar putea desfășura în spațiul tehnologic digital. Prognozele sugerează că cererea de dispozitive digitale precum senzori, drone, servere de date, echipamente de stocare și rețele de transmisie a datelor va crește brusc în acest deceniu. UE are o poziție relativ puternică în acesta din urmă, dar prezintă slăbiciuni semnificative în celelalte domenii”, se spune în document.

Până în 2030, această dependență externă ar putea împiedica serios câștigurile de productivitate pe care industria europeană și sectorul serviciilor le solicită urgent și ar putea împiedica modernizarea sistemelor agricole esențiale pentru abordarea schimbărilor climatice.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
baterii
china
rusia