FOTO VIRAL Pompieri prăbușiți de efort la explozia de la Rafinăria Petromidia

scris 2 iul 2021

Imaginile cu pompierii istoviți după intervenția la explozia și incendiul de la Rafinăria Petromidia din Năvodari au devenit virale pe internet, fiind distribuite inclusiv de către vicepremierul Dan Barna și ministrul de Interne, Lucian Bode. Ambii au transmis mulțumiri pentru intervenție și profesionalism.

Pompierii din mai multe județe au intervenit câteva ore, în condiții infernale.

Imagini cu pompierii prăbușiți de efort pot fi văzute în GALERIA FOTO

Știrea inițială

Un incendiu violent a izbucnit vineri la Rafinăria Petromidia, focul și fumul puternic putând fi văzute de la mare distanță. O persoană este rănită, cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% pe suprafața corpului. Norul de fum poate fi văzut de la mare distanță.

UPDATE Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că incendiul a fost lichidat.

Mai jos fotografii de la fața locului (Imagini pot fi văzute și în GALERIA FOTO (Inquam Photos / Costin Dincă și George Călin). Mai jos VIDEO din momentul exploziei și impactul pe bursă

Incendiul a izbucnit la instalația de hidrofinare petrol motorină, toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei fiind sistate.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, din primele informații, o persoană a fost rănită, suferind arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% din suprafața corpului.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

La fața locului s-au deplasat opt autospeciale ISU și trei ambulanțe.

VIDEO din momentul exploziei (Sursa video - Emil Muntean/Târgu Mureș/Hotnews)

UPDATE - Trei persoane au fost rănite în urma exploziei produse vineri la Rafinăria Petromidia, două dintre ele suferind arsuri, arată bilanțul actualizat al evenimentului comunicat de IGSU.

Una dintre victimele din explozia produsă, vineri, la Rafinăria Petromidia, are arsuri pe 45% din suprafața corpului, fiind transportată la SpitalulConstanța cu un elicopter. O altă victimă a suferit un traumatism lombar, iar cea de-a treia arsuri la nivelul feței.

În zonă este așteptat să ajungă și elicopterul SMURD.

UPDATE 2 Un bărbat dispărut a fost găsit decedat.

Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment salvatorii acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil.

De asemenea, a fost dispusă suplimentarea rezervei de substanță de stingere cu câte 2.000 litri de la inspectoratele pentru situații de urgență Călărași, Tulcea, Ilfov, Galați și Vrancea. 

Rafinăria este în proprietatea grupului Rompetrol Rafinare, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Pe bursă, acțiunile Rompetrol Rafinare sunt în scădere, dar una ușoară, de 0,98%, revenindu-și rapid după o cădere mai accentuată imediat după momentul exploziei.

FOTO VIRAL Pompieri prăbușiți de efort la explozia de la Rafinăria Petromidia

Circulația aerului în zona Năvodari este relativ slabă, evoluția norului de fum rezultat în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia fiind spre mare, însă după ora 17:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, respectiv averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, vijelii și grindină, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

UPDATE 3 - KMG International, proprietarul rafinăriei Petromidia, confirmă decesul unei persoane și spitalizarea a altor cinci angajați:

“Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alături de familiile victimelor în acest moment tragic. Din păcate, ca urmare a accidentului, 5 dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța”, precizează compania.

KMG International susține că în acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp.

“Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite”, susține compania.

viewscnt
Afla mai multe despre
rafinăria petromidia