Gazprom poate opri și livrările de gaz prin Ucraina. Turk Stream, din care se alimentează România, ar rămâne singurul gazoduct rusesc operațional

Gazprom poate opri și livrările de gaz prin Ucraina. Turk Stream, din care se alimentează România, ar rămâne singurul gazoduct rusesc operațional
scris 29 sep 2022

Ultimul gazoduct rusesc construit înainte de începerea conflictului din Ucraina, Turk Stream, prin care inclusiv România importă gaz rusesc, poate rămâne singurul prin care Gazprom să livreze gaze către Europa. După avariile înregistrate în această săptămână la Nord Stream, care oricum nu funcționa, și închiderea de mai mult timp a gazoductului Yamal, Gazprom a avertizat compania de stat ucraineană Naftogaz despre posibilele consecințe ale deschiderii unei proceduri de arbitraj internațional, ca urmare a unei dispute privind plata tranzitului de gaz rusesc.

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro și Complexul Energetic Oltenia, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

În acest caz, susține Gazprom, Naftogaz va intra automat sub regimul de sancțiuni impuse statelor (și, implicit, companiilor) “neprietenoase” de către Federația Rusă, iar Gazprom nu va mai putea plăti pentru serviciile de transport de gaze prestate de ucraineni. Ceea ce ar însemna practic stoparea livrărilor către statele membre ale Uniunii Europene, asta dacă Naftogaz nu decide să efectueze aceste servicii gratuit.

În urma avariilor de la gazoductele Nord Stream și a anunțului Gazprom privind riscurile unui eventuale sistări a livrărilor prin Ucraina, cotația pentru luna octombrie ale gazului pe cea mai importantă bursă europeană, cea olandeză TTF, se majorase miercuri dimineață cu aproape 13% față de prețul de închidere al sesiunii precedente, ajungând la 211 euro/MWh. Luni, gazul pentru octombrie se tranzacționa la un preț de 174 euro/MWh. Contractele pentru noiembrie și decembrie au avut o evoluție similară, tranzacționându-se miercuri dimineață la prețuri de 227, respectiv 232 euro/MWh.

ULTIMA ORĂ Cum se schimbă plafonarea prețurilor la energie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cum se schimbă plafonarea prețurilor la energie

Tranzitul prin Ucraina, care se ridică la circa 42 milioane mc pe zi, este în prezent principala rută de furnizare a gazului rusesc către Europa, în special către cea Vestică. Statele din Balcani, dar și Ungaria și România, sunt alimentate cu gaz rusesc prin Turk Stream, pe unde intră în Europa aproximativ 37 milioane mc pe zi.

Înainte de izbucnirea ostilităților pe teritoriul Ucrainei, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se făcea prin 2 puncte: Sokhranovka, aflată pe teritoriul autoproclamatei republici a poporului din Luhansk, controlat în prezent de ruși, și Sudzha. Gazul pompat prin Sokhranovka reprezenta circa o treime din livrările rusești către Europa (aproximativ 32,6 milioane de metri cubi pe zi).

Din 11 mai, operatorul sistemului de transport din Ucraina a refuzat să accepte tranzitul gazului rusesc prin Sokhranovka, invocând apariția unui caz de forță majoră.

Ucrainenii și-au explicat decizia prin faptul că nu au mai putut efectua controlul operațional și tehnologic al stației de compresoare Novopskov, care se află în teritoriile controlate de Rusia. Ca răspuns, Gazprom a încetat să plătească pentru aceste capacități de tranzit, deoarece consideră că a pierdut accesul la acestea. Cu toate acestea, partea ucraineană consideră că Gazprom ar trebui să plătească în continuare pentru ele.

La începutul lunii septembrie, Naftogaz a depus o cerere de arbitraj la Curtea Internațională de Arbitraj împotriva Gazprom pentru întârzierea plății pentru servicii. Gazprom a anunțat că respinge categoric toate cererile Naftogaz.

Tranzacție: Lituanienii de la INVL Renewable Energy se extind în România. Acord pentru 6 proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 103 MW CITEȘTE ȘI Tranzacție: Lituanienii de la INVL Renewable Energy se extind în România. Acord pentru 6 proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 103 MW

Prrsa rusă relatează că notificarea către Naftogaz a fost transmisă de Gazprom și către secretariatul Curții Internaționale de Arbitraj (IAS) a Camerei Internaționale de Comerț.

Potrivit Gazprom, conform acordului din 30 decembrie 2019, neîndeplinirea obligațiilor din partea Naftogaz conduce la o încetare a plăților chiar și în cazul unei declarații de forță majoră.

Gazprom a reamintit, de asemenea, că, în baza contractului pe termen lung, soluționarea litigiilor dintre părți se face la Zurich. Numai că în acest moment Elveția este trecută în categoria „țărilor neprietenoase”, astfel încât circumstanțele privează Gazprom de „dreptul fundamental la proceduri echitabile și imparțiale”, susține gigantul rus.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
naftogaz
ue
livrări
gaze
ucraina