Gigantul german E.ON și-a mai înființat un furnizor de gaze și energie electrică în România

Gigantul german E.ON și-a mai înființat un furnizor de gaze și energie electrică în România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 iun 2017

Gigantul energetic german E.ON și-a înființat o nouă firmă în România, E.ON Vânzări SA, cu obiect principal de activitate "comercializarea combustibililor gazoși prin conducte", dar care deocamdată, potrivit informațiilor oficiale, a solicitat de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) doar licență de furnizare de energie electrică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

E.ON Vânzări SA este controlată de furnizorul de energie și gaze E.ON Energie, cu 99,999% din acțiuni, celălalt fondator fiind E.ON Servicii Clienți SRL. Capitalul social inițial, integral vărsat, al noii companii este de 9 milioane de lei.

Administratorii E.ON Vânzări sunt Claudia Griech, director de marketing la E.ON România SRL, firma-"umbrelă" care deține principalele companii locale ale E.ON, respectiv furnizorul E.ON Energie și distribuitorul Delgaz Grid, George Precup, director general adjunct al E.ON Servicii Clienți, și Giorgio Boneschi, director general adjunct la E.ON România SRL    

Potrivit portalului specializat al ANRE, E.ON Vânzări SA și-a înregistrat deocamdată la Autoritate dosarul cu actele necesare obținerii licenței de furnizare de energie electrică.

VIDEO & FOTO O mașină a lovit un grup de pietoni la o moschee din Londra. Poliția anunță un mort și opt răniți CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO O mașină a lovit un grup de pietoni la o moschee din Londra. Poliția anunță un mort și opt răniți

E.ON România SRL a raportat pentru anul trecut un profit net de peste 506 milioane lei, după pierderile de 18,1 milioane lei din 2015. Furnizorul E.ON Energie și-a majorat cu 55% profitul net în 2016, la 173,6 milioane lei, pe fondul menținerii cifrei de afaceri la circa 4,8 miliarde lei. Distribuitorul de energie și gaze Delgaz Grid și-a redus cu 13% profitul net anul trecut, la 226,5 milioane lei, cifra de afaceri scăzând și ea, cu 4,6%, la 1,53 miliarde lei.

E.ON Energie este liderul pieței locale de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici, cu o cotă de peste 57%, potrivit ultimelor date oficiale ale ANRE, din octombrie 2016. Celălalt mare jucător este Engie, cu peste 33%. Pe piața liberă, cota E.ON Energie era de 14,23%, compania fiind pe locul 4 în clasamentul furnizorilor, după Romgaz, OMV Petrom și Engie. În sectorul de energie electrică, E.ON Energie este unul dintre jucătorii majori, așa-numiții furnizori de ultimă instanță.

Delgaz Grid este operatorul concesionar de distribuție a energiei electrice din nordul României, cu o rețea de 81.000 de kilometri și, totodată, unul dintre cei doi mari administratori locali (alături de Engie) de rețele de distribuție a gazelor, lungimea totală a celor gestionate de Delgaz Grid fiind de peste 20.000 de kilometri.

E.ON pregătește investiții de peste 450 milioane lei în acest an în România, cele mai mari de la intrarea pe piață, și urmează să instaleze 370.000 de contoare inteligente până în 2020, a anunțat recent grupul. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit 5,6 miliarde lei (1,4 miliarde euro). Investițiile realizate de companiile E.ON din România au însumat anul trecut circa 438 milioane lei (97 milioane euro), fiind destinate cu precădere finanțării lucrărilor de reabilitare și modernizare a rețelelor de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
e.on romania
e.on energie
e.on distributie
delgaz grid
furnizare gaze naturale
furnizare energie electrica
distributie gaze naturale
distributie energie electrica