GRAFIC Prețul de pe piața liberă de gaze se situează de o săptămână sub cel reglementat în pofida nivelului record al consumului intern

GRAFIC Prețul de pe piața liberă de gaze se situează de o săptămână sub cel reglementat în pofida nivelului record al consumului intern
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 ian 2024

Prețul gazelor pe piața liberă a rămas, în ultimele zile, sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii sunt obligați să-l factureze furnizorilor pentru gazul necesar acoperirii consumului clienților casnici și CET-urilor, în pofida faptului că ne aflăm în plină iarnă, iar consumul s-a ridicat la valori record ale ultimului an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna trecută, luni și marți, când temperaturile au fost destul de scăzute, consumul intern a fost de aproximativ 590 GWh/zi, cel mai înalt nivel al acestei ierni.

În pofida acestui fapt, prețul gazului pentru ziua următoare a fost pentru luni de 150 lei/MWh, iar marți a scăzut la 143,2 lei/MWh, chiar dacă nivelul consumului a crescut de la 589,3 GWh la 589,7 GWh.

TABEL Noi scumpiri ale benzinei și motorinei. Cotațiile țițeiului, la cel mai înalt nivel din ultima lună CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri ale benzinei și motorinei. Cotațiile țițeiului, la cel mai înalt nivel din ultima lună

Extragerile din depozite din aceste zile le-au depășit pe cele de pe 9 ianuarie, depășind volumul de 285 GWh/zi.

Până în această iarnă, cel mai ridicat nivel zilnic al extragerilor a fost înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017. Astfel, în perioada 7-12 ianuarie 2017, părăseau zilnic depozitele peste 270 GWh, în două dintre respectivele zile fiind înregistrat și un nivel de 281 GWh.

Dacă luăm în calcul și piața intraday, volumele tranzacționate pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) au fost luni și marți de aproximativ 30 GWh/zi, reprezentând aproape 12% din producția internă curentă.

Actualele prețuri sunt extrem de reduse, dat fiind faptul că ne aflăm în plină perioadă de iarnă, cu consum ridicat, dar și contextul geopolitic.

De exemplu, un preț de 143 lei/GWh se înregistra și pe 23 august 2023, când consumul era de aproape 5 ori mai redus, 125 de GWh. Chiar dacă luăm în calcul și gazul înmagazinat în acea zi, de 105 GWh, cererea internă se situa de peste 2,5 ori sub cea actuală, iar producția, de 243 GWh, era doar cu mai puțin de 15 GWh sub cea actuală, de 257,5 GWh.

Statul are restanțe de 4 miliarde de lei la furnizorii de energie și gaze și deficit de încasări. Transferă din nou bani de la supraimpozitarea ″găzarilor″ offshore CITEȘTE ȘI Statul are restanțe de 4 miliarde de lei la furnizorii de energie și gaze și deficit de încasări. Transferă din nou bani de la supraimpozitarea ″găzarilor″ offshore

Pentru acoperirea consumului intern, România a importat luni și marți aproximativ 50 GWh/zi din Bulgaria și Ungaria.

Volumul ridicat de gaze înmagazinate, atât în România, cât și în Europa (mai ales Ungaria), este principala explicație a prețului scăzut de pe bursele spot, autohtonă, dar și europene. Pe 24 ianuarie, România mai avea înmagazinați 23,1 TWh, reprezentând 68,4% din capacitatea totală disponibilă, iar Ungaria 54,8 TWh, reprezentând 78,1% din capacitatea totală. În aceste zile prețul spot din Ungaria se situează sub cel din România, acesta fiind motivul pentru care companiile românești importă și din Vest, nu numai din Est, din Bulgaria.

Cu toate acestea, gazul a fost înmagazinat în cursul anului trecut de furnizori la prețuri superioare, în cazul celui alocat clienților casnici și CET-urilor, la 150 lei/MWh, iar în cel al consumatorilor industriali, la prețul pieței. La acesta se adaugă tarifele de înmagazinare.

Acesta este motivul pentru care prețurile mai reduse nu se vor reflecta în facturile achitate de consumatori casnici, care vor achita în continuare prețul reglementat, de 310 lei/MWh (0,31 lei/KWh).

Consiliul Concurenței recomandă contract standardizat pentru toți furnizorii pe piața de gaze naturale CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței recomandă contract standardizat pentru toți furnizorii pe piața de gaze naturale

Cei mai mulți dintre furnizori nu vor face oferte mai reduse față de prețul reglementat având în vedere că, fiind obligate de guvern, au depozitat gazele la prețuri superioare celui spot actual și au deja o țintă de preț facturabil stabilită prin legislație, de 310 lei/MWh.

Recent, o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI) semnala că prețurile gazelor de pe piețele europene se vor stabiliza la un nivel similar celor din anul 2019-2020, undeva în jur de 20 de euro/MWh, însă consumatorii români nu vor beneficia de acestea decât într-o foarte mică măsură, deoarece România are în continjuare un sistem semireglementat al prețului la gaze, ceea ce face ca trendurile din piață să influențeze foarte puțin prețurile din facturile românilor.

Reducerea consumului populației și CET-urilor care produc agent termic pentru termoficările centralizate a creat în depozitele subterane de înmagazinare din România surplus de gaze naturale achiziționate de către furnizori la preț redus reglementat de 150 lei/MWh, în raport cu cererea casnică pe care achizițiile la acest preț sunt menite, prin lege, să o asigure, iar furnizorii ar dori să poată vinde aceste cantități excedentare clienților industriali, legea interzicându-le în prezent acest lucru, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piață.

Fosta vedetă a pieței românești de gaze și energie a intrat în insolvență după ce Fiscul britanic i-a închis compania-mamă CITEȘTE ȘI Fosta vedetă a pieței românești de gaze și energie a intrat în insolvență după ce Fiscul britanic i-a închis compania-mamă

Potrivit surselor citate, furnizorii de gaze au solicitat autorităților modificarea legislației în așa fel încât dacă, după trecerea iernii, vor rămâne în depozite gaze luate la preț de 150 lei/MWh nelivrate populației și CET-urilor, aceste cantități în exces să poată fi vândute consumatorilor industriali, cu condiția ca necesarul integral de gaze al casnicilor să fie asigurat în continuare, în permanență, din gazele cumpărate de la producători la preț reglementat.

O astfel de liberalizare a destinației unei părți din gazele vândute angro de producători către furnizori la preț reglementat este avută în vedere pentru a fi implementată de la 1 martie anul viitor, însă momentan nu a fost luată nici o decizie. A fost schițat și un draft de modificare a normelor legale în acest sens. ″Problema unei astfel de modificări a legislației este că ar putea fi considerată părtinitoare și anticoncurențială. Unele companii consumatoare, care ar beneficia astfel de gaze mai ieftine, ar fi privilegiate în comparație cu altele, care nu ar beneficia. Prețul reglementat de achiziție de 150 lei/MWh, care le-ar permite furnizorilor să vândă mai ieftin consumatorilor industriali gazele cumpărate în aceste condiții reglementate de la producători, poate fi considerat o formă de ajutor de stat″, au spus sursele Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
extrageri
depozite
înmagazinare
gaze
producție
importuri
consum
record