GRAFICE Prețul gazelor a sărit de pragul de 200 de lei/MWh pentru prima dată în ultima jumătate de an. Scumpire cu 50% în 10 zile. Care sunt motivele

GRAFICE Prețul gazelor a sărit de pragul de 200 de lei/MWh pentru prima dată în ultima jumătate de an. Scumpire cu 50% în 10 zile. Care sunt motivele

Stația Petrom de la Hurezani

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 oct 2023

Prețul spot al gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a sărit de pragul de 200 de lei/MWh pentru prima dată în ultimele 6 luni, în pofida faptului că România are depozitele pline. Reducerea producției interne cu 15% în urma intrării în revizie a zăcământului Petrom de la Hurezani și nou introdusa taxă de 10 euro/MWh pentru gazul rusesc transportat prin Bulgaria ar putea fi unele dintre explicațiile scumpirii gazului pe piața internă, dar și în regiune.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica

Detalii aici

De ce este important Consumatorii casnici nu sunt afectați de evoluția prețului pe bursele spot, pentru alimentarea acestora (dar și a producătorilor de energie termică), Guvernul stabilind ca producătorii să le vândă furnizorilor gaz la preț reglementat, de 150 de lei/MWh. Consumatorii non-casnici, în schimb, sunt alimentați de furnizori de pe piața liberă, fie în urma semnării unor contracte pe termen lung cu producătorii/traderii, fie de pe piețele spot.

″Caruselul″ compensațiilor bugetare pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze: Statul le-a plătit furnizorilor doar în septembrie aproape cât în tot restul anului CITEȘTE ȘI ″Caruselul″ compensațiilor bugetare pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze: Statul le-a plătit furnizorilor doar în septembrie aproape cât în tot restul anului

Mai este interesant Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, intenționează să păstreze actuala schemă de compensare/plafonare. "Noi ne dorim foarte mult menținerea schemei de plafonare-compensare exact așa cum este ea și vă dădeam mai devreme un argument de ce este bine că astăzi avem o plafonare a acestor prețuri: pentru că vedem deja cum piața internațională de gaze naturale a luat o dinamică nefavorabilă consumatorului", a precizat ministrul.

În urmă cu 10 zile, sâmbătă 6 octombrie, prețul spot al gazului coborâse la 137,6 lei/MWh (27,7 euro). În numai 9 zile, acesta s-a apreciat cu aproape 50%, ajungând la 203 lei/MWh (40,88 euro/MWh), prețul mediu la care s-a tranzacționat gazul cu livrare în ziua de luni.

În ședința de luni, prețul medu al gazului livrat a doua zi, marți, 17 octombrie, a scăzut marginal, însă a rămas tot peste 200 de lei/MWh, 201,7 lei/MWh mai exact.

Ultima dată când a fost înregistrat un preț superior celui de 203 lei/MWh a fost pe 24 aprilie.

FOTO - TAROM are un nou CEO. Experiență la Shell, Metro, Microsoft CITEȘTE ȘI FOTO - TAROM are un nou CEO. Experiență la Shell, Metro, Microsoft

Și pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, gazele s-au scumpit considerabil, prețul pentru ziua următoare depășind pragul de 50 de euro/MWh. Gazul cu livrare în ziua de luni a avut un preț de 52,2 euro/MWh, cu o treime sau aproape 13 euro peste cotația de marțea trecută, de 39,2 euro/MWh.

Potrivit datelor Transgaz, luni România a importat 14,4 milioane mc de gaze, a exportat 10,6 milioane mc (din care 7,1 milioane mc în Ungaria, 2,3 Milioane mc în Ucraina și 1,2 milioane mc în Republica Moldova), a produs 20,7 milioane mc și a stocat 3,4 milioane mc.

Atât pe CEGH, cât și pe piața internă, o parte importantă din gazul tranzacționat de import este gaz rusesc.

Iar începând de vinerea trecută, potrivit Bloomberg, Bulgaria a introdus o o taxă de 20 de leva (10 euro) pentru fiecare MWh de gaz provenit din Rusia, echivalentul a aproximativ o pătrime din prețul de la acea dată de pe CEGH.

VIDEO România va cere amânarea închiderii centralelor sale pe bază de lignit CITEȘTE ȘI VIDEO România va cere amânarea închiderii centralelor sale pe bază de lignit

Probabil că traderii au început deja să factureze noua taxă în prețul solicitat pe burse.

În plus, în cazul României, la scumpirea gazului pe piețele spot a contribuit și intrarea în revizie a zăcământului de la Hurezani, operat de OMV Petrom, care a redus nivelul producției interne cu aproape 15%.

Surse din piață au declarat, pentru Profit.ro, că revizia zăcământului operat de OMV Petrom este una programată de mult timp și că va dura până pe 20 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
taxă
bulgaria
reducere
producție internă
hurezani
omv petrom