GRAFICE România și Bulgaria sunt astăzi cele mai scumpe piețe de energie din Europa

GRAFICE România și Bulgaria sunt astăzi cele mai scumpe piețe de energie din Europa
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 ian 2024

Frigul din ultimele zile își face simțită prezența pe piața de energie autohtonă, România înregistrând al doilea cel mai mare preț din Europa la electricitatea livrată în ziua de joi, de 111,45 euro/MWh, cu numai 35 de cenți sub cel din Bulgaria, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Media consumului orar se situează la aproape 8.500 MW în orele de vârf (dimineața și seara), iar producția de energie eoliană, care la începutul acestei săptămâni, era și de 2.500 MW, este în scădere, la 1.000 MW.

CJUE: Wizz Air pierde, ajutorul de stat al TAROM este compatibil cu dreptul Uniunii Europene CITEȘTE ȘI CJUE: Wizz Air pierde, ajutorul de stat al TAROM este compatibil cu dreptul Uniunii Europene

Așa se face că, pentru a-și acoperi consumul, România importa joi dimineață, în apropierea orei 9, peste 1.000 MW.

Energia hidro și cea din hidrocarburi, fiecare cu aproape 2.000 MW, erau principalele surse interne de acoperire a consumului, urmate de cea nucleară (cu 1400 MW). Cărbunele producea aproape 1.000 MW.

Comparativ, prețurile energiei furnizate joi în Germania și Franța era de 110, respectiv 107 euro/MWh.

VIDEO&FOTO Protestul transportatorilor continuă, pentru a doua zi consecutiv. O delegație a acestora se află la Guvern. Lista revendicărilor UPDATE Ce le-a spus ministrul CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Protestul transportatorilor continuă, pentru a doua zi consecutiv. O delegație a acestora se află la Guvern. Lista revendicărilor UPDATE Ce le-a spus ministrul

Cele mai ieftine piețe europene erau câteva piețe regionale dinNorvegia și Suedia, unde prețurile se situau la puțin peste 50 de euro/MWh, Finlanda (88 euro/MWh), Portugalia și Spania (97 euro/MWh).

Producția ridicată de energie hidro și eoliană, fiecare cu o medie orară de aproximativ 2500 de MW, a făcut ca România să fie una dintre cele mai ieftine piețe europene de energie la începutul perioadei mai reci, care a debutat luni. Între timp însă, nu s-au mai înregsitrat precipitații și nici vântul nu mai bate cu aceeași intensitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
romania
europa