Guvernul dă OUG pentru a controla cui vinde ExxonMobil participația la Neptun Deep și a feri România de petroliști "incorecți geopolitic"

Guvernul dă OUG pentru a controla cui vinde ExxonMobil participația la Neptun Deep și a feri România de petroliști "incorecți geopolitic"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 feb 2020

Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență de modificare a Legii petrolului prin care, invocând legislația UE, vrea să confere Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) autoritatea de a refuza încheierea de noi acorduri de concesiune de perimetre petroliere, precum și de a rezilia astfel de acorduri aflate în prezent în vigoare, din rațiuni de siguranță națională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

În plus, proiectul conferă Guvernului puterea de a controla, din aceleași rațiuni, cui sunt cedate participațiile la perimetre deja concesionate sau firmele concesionare ca atare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit Executivului, în acest fel se transpun în legislația națională prevederile art. 2 alin.(2) din Directiva nr. 94/22/CE privind condițiile de acordare și folosire a autorizațiilor de prospectare, explorare și extracție a hidrocarburilor, potrivit cărora "statele membre pot refuza, din motive de siguranță națională, să permită accesul și exercitarea acestor activități oricărei entități care este efectiv controlată de țări terțe sau de resortisanți ai țărilor terțe".

Decizie - Israelul nu stă la discuții: refuză intrarea în țară a tuturor persoanelor care au vizitat China în ultimele două săptămâni. Companiile aeriene - obligate să returneze pasagerii CITEȘTE ȘI Decizie - Israelul nu stă la discuții: refuză intrarea în țară a tuturor persoanelor care au vizitat China în ultimele două săptămâni. Companiile aeriene - obligate să returneze pasagerii

De asemenea, modificarea este justificată "ținând seama de faptul că Guvernul României, prin autoritatea competentă (ANRM – n.r.), a inițiat apel public de ofertă pentru concesionarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare, ceea ce face iminentă negocierea și semnarea de noi acorduri petroliere".

Astfel, în cazul în care licitațiile de concesionare de noi perimetre petroliere se soldează cu câștigători nedoriți din punct de vedere geostrategic, ANRM va putea să refuze încheierea de acorduri petroliere cu aceștia.

O altă modificare vizată de Guvern prevede că titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite și obligațiile asumate numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea autorității competente.

Senatul respinge ordonanța prin care Guvernul a amânat dublarea alocației pentru copii. Părinții mai au însă de așteptat CITEȘTE ȘI Senatul respinge ordonanța prin care Guvernul a amânat dublarea alocației pentru copii. Părinții mai au însă de așteptat

De asemenea, în situația în care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligația să notifice autoritatea competentă (ANRM), iar acordul petrolier poate să își mențină valabilitatea, să se revizuiască în noile condiții, sau să fie reziliat, după caz, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente.

"Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept", se stipulează în draftul de OUG.

Modificarea are ca scop "(...) evitarea unor situații imprevizibile, care pot apărea în situația unui transfer către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care, raportat la dinamica geopolitică regională, să fie afectată siguranța națională, respectiv starea de echilibru și de stabilitate socială și economică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Record de încălțăminte exportată de Turcia, inclusiv spre România CITEȘTE ȘI Record de încălțăminte exportată de Turcia, inclusiv spre România

Luna trecută, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a amenințat, mai mult sau mai puțin voalat, gigantul american ExxonMobil, “recomandându-i” să nu vândă direct compania care deține licența la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, ci să respecte legislația românească și să accepte să-și înstrăineze participația printr-o hotărâre de Guvern pentru transferul licenței. Mesajul a fost transmis într-un context în care, conform unor surse, rușii de la Lukoil ar fi cerut și obținut acces la camera de date a OMV Petrom, partenerii americanilor la concesiune.

ExxonMobil confirmase încă din noiembrie 2019, pentru Profit.ro, că testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al companiei a precizat că, deși analizează o vânzare a participației, ExxonMobil intenționează să își continue "rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv privința obținerii autorizațiilor necesare". În același context, premierul Ludovic Orban declarase că Romgaz ar fi interesat să se alăture OMV Petrom și unei alte companii pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, adăugând că grupul rus Lukoil a solicitat informații cu privire la această vânzare.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
exxonmobil vanzare neptun deep lukoi
gaze naturale rusia
legea offshore
perimetre gaze naturale marea neagra