OFICIAL ANRM scoate la licitație, după 10 ani de pauză, 28 de perimetre într-un moment tensionat în upstream

OFICIAL ANRM scoate la licitație, după 10 ani de pauză, 28 de perimetre într-un moment tensionat în upstream
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2019

Autoritatea Națională de Resurse Minerale (ANRM) a lansat, după zece ani de pauză, Runda XI-a de licitații de concesionare a operațiunilor de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră a 28 de perimetre, potrivit unui ordin al președintelui ANRM, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operațiunea a fost anunțată luna trecută.

Momentul este extrem de delicat, din cauza multiplelor modificări legislative (Legea offshore, modificarea de către ANRM a modului de calcul al redevențelor petroliere, OUG 114 etc) Exxon anunțând Guvernul că intenționează să renunțe la participația pe care o deține la Neptun Deep.

Cu toate acestea, ANRM a publicat și lista perimetrelor scoase la licitație: 22 de câmpuri petrolifere onshore și 6 offshore, având o suprafață totală de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați.

ANRM vrea să-și dubleze personalul, anticipând intensificarea operațiunilor petroliere CITEȘTE ȘI ANRM vrea să-și dubleze personalul, anticipând intensificarea operațiunilor petroliere

Odată cu publicarea unui anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în baza unei solicitări scrise, cei interesați vor avea acces la datele și informațiile geologice. După publicarea anunțului privind demararea rundei în Jurnalul Oficial al UE, cei interesați vor avea la dispoziție 120 de zile lucrătoare pentru a depune ofertele, la sediul ANRM.

În urmă cu 2 ani, în 2017, reprezentanții ANRM declarau că Agenția va scoate la concesionare 28 de perimetre petroliere, din care șase offshore, abia după reglementarea cadrului fiscal din domeniu. Un grup de lucru interministerial lucra la acea dată la un proiect privind un nou sistem de calcul al redevențelor, a cărui revizuire a fusese anunțată, dar amânată repetat de guvernele anterioare.

Între timp, a fost a adoptată Legea privind exploatarea resurselor offshore de hidrocarburi, iar povara fiscală asupra sectoului upstream a fost majorată, măsuri care au nemulțumit industria petrolieră.

ULTIMA ORĂ România reia după 10 ani concesionarea de noi zăcăminte de țiței și gaze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România reia după 10 ani concesionarea de noi zăcăminte de țiței și gaze

După cum a relatat recent Profit.ro, ANRM vrea aproape să-și dubleze numărul total maxim de posturi, de la 126 în prezent la 240, principalul argument fiind că instituția anticipează intensificarea operațiunilor petroliere derulate pe teritoriul României, ceea ce face necesară întărirea capacității administrative a instituției. "Raportat la atribuțiile Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, în special cele privind domeniul petrolier, unde se preconizează o creștere semnificativă a volumului de operațiuni petroliere, structura organizatorică actuală și numărul de personal ale acestei autorități competente considerăm că trebuie reanalizate și modificate astfel încât să se asigure întărirea capacității administrative atât la nivel central, cât și la nivel teritorial", se arată într-un document guvernamental.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrm
licitație
perimetre