Guvernul pregătește supraimpozitarea pe lanțul producători-furnizori-traderi de energie

Guvernul pregătește supraimpozitarea pe lanțul producători-furnizori-traderi de energie
scris 17 aug 2022

Autoritățile lucrează în prezent la un sistem de supraimpozitare pe lanțul producători-furnizori-traderi de energie, o soluție binevenită, mai mult decât morală, care va genera venituri la bugetul de stat pentru măsurile de compensare, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

"Desigur că problema aceasta a energiei și a crizei pe care o parcurgem nu este una foarte ușoară pentru Guvern și trebuie identificate măsuri atât pe componenta aceasta de independență energetică, dar și pe zona socială, unde oamenii au nevoie de acest sprijin", a spus Boloș la Digi 24.

Elon Musk spune că va cumpăra clubul de fotbal Manchester United, acțiunile cresc puternic. Câteva ore mai târziu, miliardarul a anunțat că...a glumit CITEȘTE ȘI Elon Musk spune că va cumpăra clubul de fotbal Manchester United, acțiunile cresc puternic. Câteva ore mai târziu, miliardarul a anunțat că...a glumit

În ceea ce privește sursele de finanțare pentru măsurile de plafonare și de compensare, ministrul a menționat banii care vin în urma activității fiscale a statului, fiind "o perioadă în care această creștere a prețului la utilității, dar și a costurilor în general și a inflației generează un plus de venituri la bugetul de stat".

"E un procent care acoperă parțial zona aceasta de compensări care ar urma să fie suportate din bugetul de stat. Pe de altă parte, se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ceea ce înseamnă lanțul acesta de producător-distribuitor, traderi de pe bursă, care sigur acumulează capital în această perioadă, uneori poate chiar și speculativ. Este o variantă care poate să genereze venituri la bugetul de stat suplimentare și după aceea măsurile compensatorii ar avea sursă de venit și o sursă de finanțare. Ar fi oarecum nedrept în această perioadă ca aceste acumulări de capital formate pe lanțul producător-furnizor de energie, cei care comercializează energia să rămână cu aceste acumulări de capital și să nu fie impozitate. Eu cred că este o soluție mai mult decât morală și o soluție binevenită pentru ceea ce înseamnă partea aceasta de compensare și efortul pe care bugetul de stat trebuie să îl facă în această perioadă. Și, cred eu, că este o chestiune de normalitate", a explicat Marcel Boloș.

INFOGRAFICE Datele confirmă că piața auto a avut cea mai bună lună în iulie și a crescut în acest an, în pofida unei scăderi aparente CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Datele confirmă că piața auto a avut cea mai bună lună în iulie și a crescut în acest an, în pofida unei scăderi aparente

Întrebat dacă e posibilă reglementarea pieței, în condițiile în care energia este deja vândută, ministrul a subliniat că este foarte complicat mecanismul acesta în care să se încerce reglementarea zonei de comercializare a energiei, energie care de fapt e tranzacționată.

"Colegii din Ministerul Energiei și Coaliția gândesc aceste măsuri pe cele două paliere, pe de o parte de compensare a populației și a consumatorilor non-casnici, pe de altă parte de a găsi sursele de finanțare pentru a acoperi efortul pe care Guvernul României îl face în această perioadă", a punctat Boloș. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
impozit