Guvernul reintroduce interdicția generală de debranșare a rău-platnicilor de la curent și gaze

Guvernul reintroduce interdicția generală de debranșare a rău-platnicilor de la curent și gaze

Inquam Photos / George Calin

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2022

Guvernul va reintroduce imposibilitatea debranșării nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci pentru toate categoriile de consumatori casnici, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Măsura se va adăuga obligației de refacere a facturilor la energie și gaze care nu au respectat plafoanele reglementate și neimpunerii de penalități la acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

De ce este important: Potrivit unei legi în vigoare, adoptată în octombrie de Parlament, consumatorilor casnici de energie electrică și gaze naturale definiți drept vulnerabili în Legea de protecție socială a lor, dar și acelor gospodării ale populației care consumă lunar, în medie, mai puțin de 100 KWh de curent și 1.000 KWh de gaze și nu acumulează mai mult de 6 facturi lunare de consum neachitate, nu li se poate întrerupe alimentarea cu energie și gaze de către operatorii de transport și distribuție de profil pe perioada stărilor de alertă, urgență sau asediu.

Parlamentul a amendat astfel ordonanța de urgență din august prin care Guvernul a abrogat măsura de interzicere a deconectării sau debranșării tuturor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă, măsură adoptată în 2020.

ANRE a intrat în control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale. Recomandări pentru clienții afectați de valoarea facturii CITEȘTE ȘI ANRE a intrat în control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale. Recomandări pentru clienții afectați de valoarea facturii

Ministerul Energiei a anunțat acum că interzicerea debranșării va fi reintrodusă, cel mai probabil prin ordonanță de urgență săptâmâna viitoare, ca urmare a neregulilor privind facturile primite de consumatori. 

După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi, forțează plata acestor facturi, existând acest risc al debranșării evident, când le dăm o sancțiune pe facturi, de refacere a facturii, de nepercepere a penalităților, trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor împotriva oamenilor care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii, așa cum e probabilitatea să o aibă firmele mari, ne asigurăm că nu pot să-i debrașeze. Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranșări, nu doar pentru consumatorii vulnerabili, care sunt protejați, ci pentru toți consumatorii”, a spus Virgil Popescu.

Electricitate pentru populație: Guvernul înlocuiește plafonarea prețului cu reducerea TVA și scutirea de certificate verzi și taxă de cogenerare, ceea ce va duce însă la....scumpiri CITEȘTE ȘI Electricitate pentru populație: Guvernul înlocuiește plafonarea prețului cu reducerea TVA și scutirea de certificate verzi și taxă de cogenerare, ceea ce va duce însă la....scumpiri

Acesta a arătat că Guvernul a anulat interior interdicția generală de debranșare în urma acumulării datoriilor foarte mari de către furnizori, dar între timp acestea s-au reglat.

viewscnt
Afla mai multe despre
debransare consumatori rau-platnici energie gaze
deconectare energie gaze facturi restante
interzicere deconectare clienti casnici rau-platnici
scumpire energie
scumpire gaze
criza energetica