INFOGRAFIC Pe aripile vântului. România exportă electricitate în pofida opririi reactorului 1 de la Cernavodă

INFOGRAFIC Pe aripile vântului. România exportă electricitate în pofida opririi reactorului 1 de la Cernavodă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 ian 2021

România a exportat energie electrică, în dimineața de luni, în pofida opririi controlate a reactorului 1 al centralei de la Cernavodă, deficitul creat pe partea de energie nucleară fiind compensat de parcurile eoliene, care au atins și un maxim de 2.703 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parcurile eoliene conduc detașat în topul producției de energie la începutul acestei săptămâni.

Luni, la ora 06:27, producția de energie eoliană a atins maximul zilei (2.703 MW), 40% din energia produsă în România (6.881 MW) fiind produsă de morile de vânt.

Pe următoarele poziții se situau energia produsă din cărbune (1.215 W), cea pe hidrocarburi (1.118 W) și cea hidro (1.079 MW). Energia nucleră, produsă doar de reactorul 2, se situa la jumătatea capacității totale de producție, aproximativ 700 MW.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

La acea oră, România exporta 269 de MW.

La ora 08:24, chiar dacă nivelul consumului s-a majorat la 8.165 MW, exporturile continuau, cu un nivel puțin mai ridicat (286 MW).

Chiar dacă producția de energie eoliană a scăzut (la 2.666 MW), și-a păstrat prima poziție. Energia hidro a urcat la peste 2.200 MW, iar producția pe cărbune și cea hidrocarburi s-au majorat la rândul lor, la aproximativ 1.400 MW fiecare.

Exportul de energie este rezultatul evoluției prețurilor pe piețele pentru ziua următoare din Ungaria și România, pentru energia cu livrare în ziua de luni fiind realizat un ecart de 1,65 euro/MWh. Dacă, la București, prețul mediu a fost de 57,9 euro/MWh, la Budapesta a ajuns la 59,55 euro/MWh, ceea ce a transformat România în exportator net, cele 2 piețe fiind cuplate.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Reactorul 1 al centralei de Cernavodă a fost oprit controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru realizarea unor lucrări de remediere, ca urmare a apariției unei defecțiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unității, urmând să reintre în funcțiune pe 28 ianuarie, ora 06:00.

Reactorul 1 urma inițial să fie oprit în urmă cu 10 zile, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, însă compania a decis să amâne operațiunea pentru o dată ulterioară, pentru a asigura producția de energie electrică necesară Sistemului Energetic Național în perioada cu temperaturi scăzute.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
eoliană
export
reactor
revizie
cernavodă