INFOGRAFIC Prețul spot al energiei electrice din România - cel mai ridicat din Europa și cu numai 3 euro sub recordul istoric

INFOGRAFIC Prețul spot al energiei electrice din România - cel mai ridicat din Europa și cu numai 3 euro sub recordul istoric

Prețurile energiei cu livrare în ziua de luni din Europa (Sursa: EnergyLive)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 nov 2021

Prețul mediu spot al energiei electrice furnizate luni a atins nivelul maxim al ultimilor 30 de zile, de 261,05 euro/MWh (sau aproape 1.300 lei/MWh), cu numai 2 euro sub recordul istoric înregistrat în urmă cu o lună, pe 20 octombrie. Prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de luni din România, în creștere cu peste 25% față de cel cu livrare în ziua de duminică, a fost cel mai ridicat din întreaga Europă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE ora 15.22 Prețul mediu zilnic al energiei electrice cu livrare în ziua următoare, (PZU), adică în ziua de marți, a atins cel mai înalt nivel din istorie, de 269,24 euro/MWh, cu 6 euro peste peste precedentul record înregistrat tot în acest an, pe 20 octombrie. Cu toate acestea, spre deosebire de clasamentul european al prețului spot al energiei livrată luni, România nu este cea mai scumpă piață din Europa pentru energia livrată marți, prețuri mai mari, de peste 270 euro/MWh fiind înregistrate în Elveția, Serbia, Grecia, Italia, Bulgaria.

O piață spot este cea în care mărfurile sunt tranzacționate la un anumit preț, dar cu livrare și plata imediată.

Potrivit datelor Transelectrica, nu este anunțată nicio avarie accidentală, toate retragerile de capacități de producție fiind planificate.

În dimineața zilei de luni, hidrocarburile erau responsabile pentru un sfert din producția internă (peste 1.600 MW), urmate de segmentul hidro (peste 1.500 MW), nuclear (peste 1.400 MW) și cărbune (peste 1.100 MW).

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Sursele regenerabile acopereau doar 12% din producție, eolianul 9%, iar solarul 3%.

România importa în dimineața zilei de luni aproximativ 1.550 MW, import echivalent cu o pătrime din producția internă.

Cel mai ridicat preț orar era cel din intervalul 16-17, de 1.601 lei/MWh.

Un preț apropiat de cel din România se înregistra în Ungaria (259,89 euro/MWh), piață cu care cea autohtonă este interconectată fizic.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Prețuri de peste 259 euro/MWh mai erau raportate tot în regiune, în Croația și Slovenia, iar unele de 258 euro/MWh, în Bulgaria, Grecia și Italia.

Prețul mediu pentru ziua următoare realizat în această lună în România este de 205,83 euro/MWh. Prețuri medii lunare mai ridicate au fost înregistrate doar în Grecia (224 euro/MWh), Italia (213 euro/MWh) și Eleția (210 euro/MWh).

Prețuri de peste 225 euro/MWh au fost realizate în aproape toate zilele săptămânii trecute (cu excepția zilelor de weekend, când consumul se diminuează ca urmare a reducerii celui industrial), probabil ca urmare a creșterii prețului gazelor pe bursele europene în urma problemelor de alimentare cu gaz rusesc.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
pxzu; energie
record
romania
europa