INFOGRAFICE Creștere a consumului de energie cu 5% și a producției cu 6% în 2021. Cărbunele și hidrocarburile au dus greul, dar au și alimentat scumpirile

INFOGRAFICE Creștere a consumului de energie cu 5% și a producției cu 6% în 2021. Cărbunele și hidrocarburile au dus greul, dar au și alimentat scumpirile
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 feb 2022

Consumul net de energie electrică a crescut anul trecut cu 5% comparativ cu anul precedent, în timp ce producția netă s-a majorat cu 6%, în special ca urmare a creșterii producției din surse hidro cu 13% și a celor din surse termo, cu 9%. Producția de energie “curată” a scăzut cu 3% în cazul celei din surse regenerabile și cu 2% în cazul celei nucleare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analizând ponderile componentelor mixului de producție netă, rezultă că cea mai mare pondere, de 35%, este reprezentată de componenta termo (cărbune, hidrocarburi) urmată de componenta hidro, de 31%, în timp ce energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 16% și respectiv 18%.

De ce este important: Prețul de piață este dat de prețul marginal al celei mai scumpe energii, care era la începutul anului trecut cea din cărbune, ca urmare a creșterii certificatelor de emisii CO2, iar în cea de-a doua parte a anului cea din gaze, ca urmare a exploziei prețului gazelor.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Mai este interesant: Dacă în 2020 ponderea producției din surse nucleare și regenerabile, de 37%, se situa peste cea din surse termo (34%), în 2021 raportul s-a inversat, 34% din surse nucleare și regenerabile și 35% din surse termo.

Cu alte cuvinte, majorarea producției necesară acoperirii parțiale a creșterii consumului și compensării deficitului producției de nuclear și regenerabile a fost efectuată din surse hidro și termo, cea din urmă fiind și cea mai scumpă.

Și asta pentru că producția de energie regenerabilă a scăzut de la 9 TWh în 2020 la 8,7 TWh, iar cea de energie nucleară de la 10,6 TWh la 10,4 TWh. Producția de energie termo a crescut, în schimb cu 1,6 TWh, de la 18 TWh la 19,6 TWh.

PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT

Iar creșterea de producție termo a fost realizată în condițiile în care puterea instalată în centralele pe surse termo a scăzut cu aproximativ 25%, de la 7.993 MW instalați la 31 decembrie 2020, la 5.966 MW instalați la 31 decembrie 2021. În perioada analizată, deși producția de energie regenerabilă a fost în scădere, puterea instalată pe surse regenerabile a crescut cu 0,3%.

În ceea ce priește consumul, creșterea acestuia a fost influențată în principal de reînceperea treptată a activității industriale, de temperaturile înregistrate în lunile ianuarie – aprilie ale anului 2021 comparativ cu perioada similară din anul 2020, vremea fiind semnificativ mai rece, dar și de temperaturile mai calde din lunile verii anului 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
consum
energie
regenerabile
hidrocarburi
cărbune