Iranul afirmă că ar fi descoperit ceea ce ar putea fi al doilea mare zăcământ de litiu din lume

Iranul afirmă că ar fi descoperit ceea ce ar putea fi al doilea mare zăcământ de litiu din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2023

Iranul spune că a descoperit un depozit uriaș de litiu, care este un element cheie care intră în componența bateriilor pentru dispozitive și vehicule electrice, într-una dintre provinciile sale din vestul țării, care ar putea fi al doilea ca mărime din lume, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Pentru prima dată a fost descoperită în Iran un zăcământ de litiu, în Hamedan”, o provincie muntoasă din vestul țării ,a declarat  Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al ministerului iranian al Industriei, minelor și comerțului, la televiziunea de stat iraniană.

VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare

Ministerul consideră că depozitul deține 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit ”aurul alb” pentru industria vehiculelor electrice în creștere rapidă, scrie News.ro.

Dacă cifra susținută este exactă, zăcământul de litiu ar fi al doilea cel mai mare cunoscută din lume, după unul din Chile, care deține 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey.

Elementul profitabil este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum și în bateriile reîncărcabile, precum cele folosite în telefoanele mobile.

Prețul metalului a crescut vertiginos în ultimul an ca urmare a cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor lanțului global de aprovizionare și a inflației, dar a scăzut mai recent, suferind o corecție pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice și a încetinirii activității de afaceri în China, unde piața de vehicule electrice are cea mai mare creștere.

Știrile despre zăcământul de litiu din Iran, dacă sunt adevărate, ar fi un colac de salvare pentru economia distrusă a țării.

Cu economia afectată de câțiva ani de sancțiuni internaționale grele și confruntată cu deprecierea monedei, care a atins punctul cel mai scăzut față de dolar la sfârșitul lunii februarie, Iranul ar beneficia foarte mult de pe urma capacității de a exporta astfel de resurse valoroase - deși partenerii săi comerciali ar fi probabil limitati din cauza sancțiunilor.

Izolat de sistemul financiar global, Iranul continuă să suporte sancțiuni din partea națiunilor occidentale, care acuză Teheranul că a furnizat Rusiei arme care sunt folosite în războiul său din Ucraina.

Guvernul iranian a petrecut, de asemenea, aproape șase luni reprimând violent drepturile femeilor și protestatarilor antiguvernamentali.

În ceea ce privește piața globală a litiului, o astfel de adăugare la rezervele cunoscute ale lumii ar putea duce la scăderea prețurilor acestui metalul, în funcție de capacitatea Iranului de a exporta.

Iranul este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de petrol și gaze din lume, dar incapacitatea sa de a exporta pe scară largă, din cauza sancțiunilor, i-a redus capacitatea de a atrage venituri și valută, precum și capacitatea de a contribui la aprovizionarea globală.

Analiștii Goldman Sachs consideră că prețul litiului va scădea în continuare.

”În următoarele 9-12 luni, suntem din ce în ce mai constructivi în ceea ce privește metalele de bază, în timp ce ne așteptăm la o mișcare mai scăzută a prețurilor litiului alături de cobalt și nichel”, potrivit unui raport al biroului de cercetare pentru mărfuri al băncii, de la sfârșitul lunii februarie.

În următorii doi ani, Goldman se așteaptă ca oferta de litiu să crească în medie cu 34% de la an la an, în frunte cu Australia și China, care dețin unele dintre cele mai mari rezerve de metal din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
litiu
iran