Noi jucători: Grupul maghiar MET, condus de un apropiat al premierului Ungariei, și gigantul german Uniper își aduc în România diviziile internaționale de trading de mărfuri, pentru gazele din Marea Neagră

Noi jucători: Grupul maghiar MET, condus de un apropiat al premierului Ungariei, și gigantul german Uniper își aduc în România diviziile internaționale de trading de mărfuri, pentru gazele din Marea Neagră
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 iul 2018

Grupul maghiar MET, unde acționar majoritar este CEO-ul Benjamon Lakatos, fost director al companiei petroliere naționale maghiare MOL și apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, își aduce în România divizia internațională de trading de mărfuri, înregistrată în Austria, pentru tranzacționarea gazelor din Marea Neagră.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

MET a primit recent licență de furnizor de gaze naturale în România de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Licența de furnizare de gaze a fost acordată de către ANRE firmei MET Austria Energy Trade GmbH. Aceasta este înregistrată ca trader și pe hub-ul central-european de gaze de la Baumgarten din Austria, punctul terminus prevăzut în proiectul inițial al gazoductului BRUA și locul unde este prevăzut în continuare să ajungă gazele care vor fi extrase din perimetrele offshore românești, însă printr-un ocol în Slovacia.

Se pregătește cea mai mare grevă la Ryanair, va afecta aproape 50.000 de clienți CITEȘTE ȘI Se pregătește cea mai mare grevă la Ryanair, va afecta aproape 50.000 de clienți

MET Austria Energy Trade GmbH este și acționar minoritar la furnizorul român de electricitate și gaze MET România Energy SA, controlat de grupul-mamă elvețian MET Holding AG.

Consiliul Concurenței analizează în prezent o tranzacție recentă prin care MET Holding AG preia subsidiara locală a grupului german RWE, RWE Energie România și are șansa de a intra pe podiumul pieței concurențiale românești de furnizare de energie. În noiembrie 2016, MET Holding AG a finalizat preluarea traderului de energie Repower Furnizare SRL, deținut până atunci tot de un grup elvețian, Repower AG.

Licența de furnizor de gaze de la ANRE permite înregistrarea ca participant la piețele centralizate de gaze din România, administrate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), OPCOM și Humintrade. Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent actul normativ de modificare a Legii energiei, care impune tuturor producătorilor români de gaze naturale ca, de anul viitor, minimum 50% din livrările lor anuale de gaze să fie prin tranzacții de vânzare derulate pe piețele centralizate angro din România.

De asemenea, licența permite furnizarea de gaze către clienți din România, prin operațiuni și tranzacții angro și cu amănuntul, atát în regim reglementat, cât și pe piața concurențială, precum și încheierea de contracte cu operatorul sistemului național de transport, Transgaz, cu operatorii de rețele de distribuție și cu cei de înmagazinare a gazelor.

A fost semnat primul contract de conversie. Banca Transilvania a avut întâlniri cu aproape jumătate dintre clienții cu credite în franci preluați cu Bancpost. O treime au acceptat pe loc conversia CITEȘTE ȘI A fost semnat primul contract de conversie. Banca Transilvania a avut întâlniri cu aproape jumătate dintre clienții cu credite în franci preluați cu Bancpost. O treime au acceptat pe loc conversia

Gigantul mondial al tradingului de mărfuri Trafigura, care a primit licență de furnizor de gaze în primăvară, s-a înregistrat și ca participant la piața centralizată de gaze de la BRM.

ANRE a mai acordat recent licență de furnizor de gaze în România diviziei de trading a gigantului energetic german Uniper, Uniper Global Commodities SE. Uniper s-a desprins în 2016 din grupul E.ON. Și Trafigura, și Uniper tranzacționează gaze la Baumgarten.

Licență de furnizor de gaze a primit, tot recent, și ExxonMobil, operatorul principalei concesiuni din Marea Neagră, Neptun Deep, unde partener este OMV Petrom. Și americanii sunt înregistrați pentru trading de gaze pe bursa austriacă de profil de la Baumgarten, prin subsidiara britanică Exxonmobil Gas Marketing Europe Ltd.

viewscnt
Afla mai multe despre
met
met romania
uniper
trafigura
exxonmobil
omv petrom
baumgarten
bursa romana de marfuri
furnizare gaze
trading gaze
gaze naturale marea neagra
anre
brm
opcom
humintrade
neptun deep