Kazahstanul își redenumește petrolul procesat în România pentru a-l disocia de țițeiul rusesc și a evita sancțiunile. Noua denumire: KEBCO

Kazahstanul își redenumește petrolul procesat în România pentru a-l disocia de țițeiul rusesc și a evita sancțiunile. Noua denumire: KEBCO
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2022

Kazahstanul își redenumește petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime rusești, care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia și a evita riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare, transmite Reuters. Cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, deținută de Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, cu o capacitate anuală de 6 milioane tone, procesează țiței kazah.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Din cauza schimbărilor geopolitice semnificative recente... și pentru a evita efectul negativ al modificărilor asupra exporturilor de petrol kazah prin porturile rusești, din iunie 2022 se va aplica denumirea KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil)”, a afirmat producător de petrol kazah CNPC-Aktobemunaigaz, care își livrează petrolul prin porturile rusești, într-un răspuns scris la o solicitare a Reuters.

Patru surse din companiile petroliere din Kazahstan implicate în tranzit prin porturile maritime rusești au confirmat, de asemenea, redenumirea petrolului și au adăugat că schimbarea în KEBCO va intra în vigoare de luni pentru toate documentele oficiale, informează News.ro.

Pierderile Rompetrol s-au adâncit de 9 ori în T1 2022 CITEȘTE ȘI Pierderile Rompetrol s-au adâncit de 9 ori în T1 2022

Potrivit unei surse, Ministerul Energiei din Kazahstan va cere autorizarea guvernului pentru utilizarea oficială a noului nume.

Ministerul Energiei a refuzat să comenteze această problemă.

Petrol brut de export al Rusiei(REBCO) sau Urali, țițeiul emblematic al Rusiei încărcat din porturile vestice ale statului, a devenit recent dificil de plasat, mai ales la cumpărătorii europeni, din cauza sancțiunilor occidentale și a sancțiunilor voluntare aplicate de companiile europene.

La începutul acestei săptămâni, UE a anunțat un embargo asupra importurilor de petrol rusesc de la sfârșitul anului 2022.

Kazahstanul folosește porturile maritime rusești ca rută de tranzit pentru 20% din fluxul său de export de petrol, aproximativ 13,3 milioane de tone în 2021, în timp ce petrolul originar din Kazahstan nu este supus, din punct de vedere tehnic, sancțiunilor occidentale.

Presa rusă acuză Rompetrol că furnizează carburanți Ucrainei și propune naționalizarea terminalului CPC de la Novorosisk CITEȘTE ȘI Presa rusă acuză Rompetrol că furnizează carburanți Ucrainei și propune naționalizarea terminalului CPC de la Novorosisk

Transporturile din Kazahstan au fost confundate în mod repetat cu livrările rusești, au spus traderii.

"Este o măsură necesară, pentru ca petrolul nostru să nu fie sancționat, în timp ce numele lui arată clar țara de origine în documente. Altfel avem probleme cu deschiderea acreditivelor", a declarat pentru Reuters un trader implicat în tranzitul petrolului Kazahstanului prin porturile rusești.

Producătorii de petrol kazahi speră că pot obține prețuri mai bune pentru petrolul lor și să-l vândă mai ușor dacă în documente se precizează clar că nu provine din Rusia, au spus sursele.

Diferența între prețul petrolului din Urali și cel al petrolului Brent era de peste 30 de dolari pe baril de la sfârșitul lunii martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
petrol
kebco