La peste 1 an după ce a lansat un comparator de prețuri la energie, ANRE s-a gândit să-i și oblige pe furnizori să introducă în acesta oferte valabile și ferme

La peste 1 an după ce a lansat un comparator de prețuri la energie, ANRE s-a gândit să-i și oblige pe furnizori să introducă în acesta oferte valabile și ferme
scris 28 aug 2018

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să-i oblige pe furnizorii de energie electrică care au în portofoliu clienți finali să introducă în baza de date a comparatorului de prețuri de pe site-ul Autorității, aplicație dedicată consumatorilor lansată de peste un an de către ANRE, oferte actuale și ferme, pentru creșterea gradului de concurență între companii, precum și în scopul informării și protejării clienților.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Instrumentul de comparare a prețurilor a fost lansat de ANRE la finalul lunii mai a anului trecut, aplicația având ca scop să le faciliteze clienților o decizie în cunoștință de cauză în privința eventualei schimbări a furnizorului de energie electrică. Însă nu toți furnizorii de pe piață au introdus oferte în aplicație, nefiind obligați de legislație să o facă, iar de multe ori, cele afișate de comparator se dovedeau a nu mai fi actuale atunci când clienții îi contactau pe furnizori pentru a încheia contracte.

Astfel, ANRE are în vedere "instituirea, pentru furnizorii de energie electrică, a obligației de a publica, în aplicația de pe pagina de internet a ANRE, cel puțin o ofertă de furnizare a energiei electrice pentru fiecare categorie de clienți finali, respectiv clienți casnici și clienți noncasnici, și de a menține actuale ofertele de furnizare a energiei electrice", se arată într-un document al Autorității.

Potrivit sursei citate, ofertele de furnizare a energiei electrice introduse în comparatorul ANRE vor reprezenta obligații ferme pentru furnizori pentru întreaga perioadă de valabilitate a acestora. Ofertele cu perioadă de valabilitate depășită vor fi excluse de la publicare din ziua următoare expirării.

ANCOM a amendat Telekom pentru că nu ar fi respectat gradul de acoperire a populației cu telefonie mobilă. Vodafone și Orange au scăpat cu avertisment. UPDATE Precizările Telekom CITEȘTE ȘI ANCOM a amendat Telekom pentru că nu ar fi respectat gradul de acoperire a populației cu telefonie mobilă. Vodafone și Orange au scăpat cu avertisment. UPDATE Precizările Telekom

Autoritatea urmărește, prin instituirea acestei obligații, "creșterea nivelului de competiție între furnizorii de energie electrică ca urmare a publicării tuturor ofertelor pe o platformă comună care realizează o analiză comparativă a acestora", dar și "creșterea gradului de protecție a clienților finali de energie electrică, printr-o informare corectă și completă asupra opțiunilor pe care aceștia le au la dispoziție in piața de energie electrică".

"De asemenea, poate crește nivelul de mobilitate al consumatorilor, prin oferirea de informații esențiale în procesul de schimbare al furnizorului", mai susține ANRE.

Comparatorul ANRE va avea și o variantă mobilă, disponibilă pentru descărcare în AppStore, GooglePlay și Windows Store.

Până în prezent, doar 14,2% din totalul consumatorilor casnici (aproximativ 1,25 milioane) au optat pentru piața liberalizată, restul de 7,5 milioane rămânând clienți pe piața reglementată, în pofida faptului că de la 1 ianuarie a fost eliminată și ultima componentă de tarif reglementat, de 10%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie electrica
comparator preturi energie
comparator oferte energie
scumpire energie electrica
schimbare furnizor energie electrica
liberalizare piata energie
anre