Legea energiei, schimbată: Interconectările pe gaze ale României cu Republica Moldova, Ucraina și Serbia intră sub "tutela" Comisiei Europene

Legea energiei, schimbată: Interconectările pe gaze ale României cu Republica Moldova, Ucraina și Serbia intră sub "tutela" Comisiei Europene
scris 24 nov 2020

Legea energiei a fost modificată pentru a se reglementa intrarea sub "tutela" Comisiei Europene și a legislației comunitare a tuturor acordurilor de interconectare a sistemului național de transport al gazelor naturale cu cele din state vecine nemembre ale Uniunii Europene, dar și pentru a se acorda posibilitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să coopereze și să se consulte cu instituțiile omoloage din aceste state pentru aplicarea normelor UE privind piața internă a gazelor. În plus, s-a facilitat înființarea de către Transgaz a unui hub românesc de gaze, în colaborare cu bursa de profil din Austria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Modificările au fost aprobate de plenul Camerei Deputaților.

România are interconectări cu sistemele de transport de gaze din Republica Moldova și Ucraina și intenționează să se "lege" și cu cel al Serbiei, prin construirea unei conducte în lungime totală de aproape 100 de kilometri. De asemenea, există și un proiect Transgaz de construire a unui al treilea punct de interconectare cu Ucraina, pe la Vama Siret, pe lângă cele istorice deja existente Orlovka-Isaccea și Tekovo-Medieșu Aurit.

Costel Alexe a demisionat din postul de ministru al Mediului CITEȘTE ȘI Costel Alexe a demisionat din postul de ministru al Mediului

În prezent, cele mai importante interconectări ale României sunt cele cu Ucraina, în privința cărora au existat neînțelegeri între operatorii de transport din cele două state, după cum a relatat Profit.ro.

Recent, Comunitatea Energetică Europeană, organismul de asociere pe chestiuni de energie între statele membre UE și cele din estul Europei aspirante la acest statut, a avertizat ANRE că un proiect recent de amendare a codului rețelei riscă să aibă ca efect neaplicarea regulilor comunitare la alocările de capacitate pe granița cu Ucraina, reguli pe care ucrainenii le-au preluat și le aplică în legislația lor națională.

Până acum, Legea energiei stipula că "conductele de interconectare cu statele ce nu sunt membre ale Uniunii Europene sunt supuse prevederilor acordurilor cu aceste state", prevedere care a fost eliminată, astfel încât să se aplice legislația națională și europeană în privința acestor conducte.

Eurocontrol nu se așteaptă ca traficul aerian în Europa să revină la nivelul din 2019 mai devreme de anul 2024 CITEȘTE ȘI Eurocontrol nu se așteaptă ca traficul aerian în Europa să revină la nivelul din 2019 mai devreme de anul 2024

"În cazul în care operatorul de transport și de sistem/operatorul rețelei de conducte de alimentare din amonte intenționează să înceapă negocieri cu o țară terță în vederea modificării, prelungirii, adaptării, reînnoirii sau încheierii unui acord cu privire la exploatarea unei conducte de transport cu o țară terță privind aspecte care fac parte, total sau parțial, din domeniul de aplicare a prezentei legi (Legea energiei – n.r.), acesta notifică în scris intențiile sale Comisiei Europene", este una din modificările aprobate la lege.

Notificarea respectivă va cuprinde "documentele relevante" și va indica dispozițiile care urmează a fi abordate în cadrul negocierilor sau care urmează a fi renegociate, obiectivele negocierilor și orice alte informații relevante, urmând a fi transmisă Comisiei Europene cu cel puțin cinci luni înainte de data preconizată pentru începerea negocierilor.

"Operatorul de transport și de sistem/operatorul rețelei de conducte de alimentare din amonte poate începe negocierile cu o țară terță numai după autorizarea Comisiei Europene. Operatorul informează periodic Comisia Europeană în legătură cu evoluția și rezultatul negocierilor vizând modificarea, prelungirea, adaptarea, reînnoirea sau încheierea unui acord cu o țară terță. Înainte de semnarea unui acord cu o țară terță, operatorul notifică Comisiei Europene rezultatul negocierilor și îi transmite textul acordului negociat. Operatorul poate să semneze și să încheie acordul numai după autorizarea acestuia de către Comisia Europeană. Operatorul notifică Comisiei Europene încheierea și intrarea în vigoare a acordului cu o țară terță și orice modificări ulterioare ale statutului respectivului acord", se mai stipulează în noua formă a Legii energiei.

 A fost semnat contractul de finanțare pentru Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Otopeni CITEȘTE ȘI A fost semnat contractul de finanțare pentru Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Otopeni

În lege au mai fost introduse prevederi potrivit cărora, în ceea ce privește infrastructura înspre și dinspre o țară terță, ANRE poate coopera și se poate consulta cu autoritățile relevante din țara terță în situația în care primul punct de interconectare cu rețeaua statelor membre UE este situat pe teritoriul României, după consultarea cu autoritățile de reglementare ale celorlalte state membre în cauză, consultarea vizând, în ceea ce privește această infrastructură, aplicarea consecventă pe teritoriul României a normelor comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale.

De asemenea, operatorul național de transport Transgaz va avea obligația de a notifica ANRE, anterior intrării în vigoare, acordurile tehnice cu privire la exploatarea conductelor de transport cu o țară terță, precum și de a menține în vigoare și de a încheia acorduri tehnice cu privire la exploatarea conductelor de transport cu o țară terță compatibile cu dreptul Uniunii Europene și cu reglementările ANRE.

În privința proiectelor de noi conducte de interconectare, ANRE va avea obligația să se consulte și cu autoritățile competente ale țărilor terțe, în cazul în care infrastructura în cauză este conectată la rețeaua Uniunii Europene aflată sub jurisdicția unui stat membru și își are originea sau se termină într-o țară terță sau în mai multe țări terțe, Autoritatea trebuind să se asigure de aplicarea consecventă a normelor comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale pe teritoriul și, după caz, în marea teritorială a României.

15% din spațiul de depozitare existent în România este neocupat CITEȘTE ȘI 15% din spațiul de depozitare existent în România este neocupat

"Rețeaua de conducte de alimentare din amonte care își are originea într-o țară terță în raport cu Uniunea Europeană se conectează la rețeaua de transport și/sau de distribuție din România cu respectarea prevederilor prezentei legi. În cazul în care rețeaua de conducte de alimentare din amonte care își are originea într-o țară terță în raport cu Uniunea Europeană și care tranzitează teritoriul României și este conectată la o rețea de transport/distribuție dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, ANRE se consultă cu autoritățile competente din statele membre în cauză, cu scopul de a asigura aplicarea consecventă a normelor comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale. În cazul în care primul punct de conectare a unui sistem de conducte din amonte care își are originea într-o țară terță în raport cu Uniunea Europeană la o rețea de transport/distribuție este situat pe teritoriul României, ANRE se consultă cu autoritățile competente din statele membre ale căror teritorii sunt tranzitate de rețeaua de conducte de alimentare din amonte care își are originea într-o țară terță în raport cu Uniunea Europeană și cu țara terță vizată, cu scopul de a asigura aplicarea consecventă a normelor comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale", mai prevede noua formă a Legii energiei.

O altă modificare este cea potrivit căreia nu doar Transgaz, ci și o altă entitate desemnată de către operatorul de transport și de sistem, în cadrul căreia acesta deține o participație majoritară, de cel puțin 51% din acțiuni, denumit în continuare operator al punctului virtual de tranzacționare (PVT), va organiza și administra PVT, în baza reglementărilor emise de către ANRE.

"Această modificare este necesară pentru implementarea proiectului Transgaz, în colaborare cu CEGH Austria, de înființare a unui hub de gaze românesc prin intermediul societății Romanian Gas Hub Services, societate al cărei acționar majoritar este Transgaz SA. Mai exact, unul dintre obiectivele acestei noi societăți va fi preluarea operării Punctului Virtual de Tranzacționare (PVT) de la Transgaz, activitate care în prezent este în sarcina exclusivă a operatorului de transport și sistem", este justificarea modificării.

viewscnt
Afla mai multe despre
acorduri interconectare gaze ucraina
transgaz ucraina
acorduri tehnice conducte gaze ucraina
interconectare sisteme gaze state terte
modificari legea energiei