Liderii europeni cer relansarea industriei energiei nucleare

Liderii europeni cer relansarea industriei energiei nucleare
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2024

Liderii europeni și experții în domeniul energiei ar urma să facă joi un apel pentru relansarea energiei nucleare, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, în încercarea de a reface o industrie europeană după mai mulți ani de declin constant, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sprijinul politic vizând extinderea energiei nucleare face parte dintr-un plan mai amplu vizând atingerea obiectivelor climatice ambițioase ale Europei. Însă acest elan se confruntă cu numeroase obstacole, inclusiv lipsa investițiilor, depășiri de costuri și întârzieri care au afectat cele mai recente proiecte, scrie Agerpres.

SII România are un nou CEO CITEȘTE ȘI SII România are un nou CEO

Energia nucleară nu mai este populară în Europa din cauza îngrijorărilor cu privire la siguranța centralelor nucleare, după accidentul de la Fukushima din 2011, care a determinat Germania să închidă imediat șase centrale nucleare și să accelereze închiderea restului. Ultimul reactor nuclear din Germania a fost oprit în luna aprilie 2023.

Însă nevoia de a găsi alternative la gazele rusești, după invadarea Ucrainei în 2022, precum și angajamentul Uniunii Europene de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cu 55% până în 2030, a relansat interesul în energia nucleară.

„Ne angajăm să lucrăm pentru deblocarea completă a potențialului energiei nucleare prin adoptarea de măsuri, precum condiții favorizante care să sprijine, și finanțare competitivă pentru prelungirea duratei de funcționare a reactoarelor nucleare existente”, ar urma să să anunțe liderii europeni la summitul de la Bruxelles, într-o declarație comună consultată în avans de Reuters.

Declarația conține, de asemenea, angajamentul pentru construcția de noi centrale nucleare și introducerea mai rapidă a reactoarelor avansate, inclusiv a reactoarelor modulare mici (SMR), în paralel cu menținerea celui mai ridicat nivel de siguranță și securitate.

În paralel, Europa trebuie să își refacă expertiza prin pregătirea următoarei generații de specialiști în domeniul nuclear și să extindă activitățile de cercetare, pentru a ajunge din urmă restul lumii. Cu toate acestea, bugetul pentru principalul organism care se ocupă cu cercetarea în cadrul EURATOM a fost tăiat cu 20% în 2021-2025.

„Am pierdut din competență odată cu îmbătrânirea forței de muncă în domeniul nuclear și trebuie să avem grijă să înlocuim competențele în viitorul apropiat…Dacă nu facem rost de noi talente, ca organizație care se ocupă cu cercetarea, vom fi într-o situație dificilă peste 10 ani”, a declarat Bernard Magenhann, director general adjunct al Centrului comun de cercetare al Comisiei Europene.

Președintele Klaus Iohannis va participa, joi și vineri, la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de Regatul Belgiei, joi, la Bruxelles, are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie nucleara