Livrările de gaze rusești prin conducta Yamal-Europe au crescut cu 60%

Livrările de gaze rusești prin conducta Yamal-Europe au crescut cu 60%
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2021

Livrările de gaze rusești prin conducta Yamal-Europe au crescut cu aproximativ 60%, conform datelor operatorului rețelei, Gascade, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Grupul rus Gazprom și-a propus deja să livreze volume mai mici de gaze naturale prin conducta Yamal-Europe în trimestrul patru al acestui an. Această conductă face legătura între Peninsula Yamal și Germania via Belarus, și traversează Polonia, scrie Agerpres.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Miercuri dimineață, livrările prin conducta Yamal-Europe au urcat la 24.117 MWh, de la 15.593 MWh marți seară, la punctul de intrare Mallnow. Este totuși un nivel cu 35.800 MWH mai scăzut decât în zilele precedente.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor. Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a anunțat duminică că Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Gazprom este interesat să încheie mai multe contracte de livrare a gazelor, a adăugat Dmitry Peskov.

Referindu-se la nivelul gazelor stocate în Europa, acesta a declarat: "Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacitățile de stocare? Este posibil. Gazprom este pregătit. Mai mult, compania a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor".

Agenția Internațională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este "un furnizor de încredere".

Rusia își îndeplinește obligațiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europa să-și majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.

Peskov a reafirmat că Gazprom își îndeplinește toate obligațiile în privința livrărilor de gaze.

"Este Gazprom pentru mai mult, pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de așa ceva, deoarece consumatorii noștri din Europa sunt principalii noștri parteneri", a afirmat oficialul rus. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia