Măsură avizată rapid: Primăriile vor putea împrumuta 1 miliard de lei din Trezorerie, pentru a trece peste iarnă

Măsură avizată rapid: Primăriile vor putea împrumuta 1 miliard de lei din Trezorerie, pentru a trece peste iarnă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 nov 2021

Primăriile care administrează sisteme centralizate de furnizare a energiei termice către populaţie vor putea primi împrumuturi totale în sumă de 1 miliard lei din Trezoreria Statului, pentru finanţarea cheltuielilor curente de funcţionare a acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare, prevede un proiect legislativ inițiat în urmă cu două săptămâni și avizat acum de senatori, în procedură de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Numeroase localități, printre care orașe importante ca Timișoara, se confruntă în prezent cu probleme în asigurarea încălzirii în sezonul rece, ca urmare a exploziei prețurilor la energie și gaze naturale. 

Guvernul a alocat deja 310 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru mai multe municipii, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației. Bucureștiul care a solicitat 968 milioane lei nu a primit însă fonduri, pentru că, potrivit Guvernului, ar fi solicitat bani cu întârziere. 

FOTO O femeie a primit factură de peste 16.000 de euro la curent electric. „Cât să consum cu niște becuri, un televizor și un boiler?” CITEȘTE ȘI FOTO O femeie a primit factură de peste 16.000 de euro la curent electric. „Cât să consum cu niște becuri, un televizor și un boiler?”

De asemenea important: Guvernul Cîțu a permis, în luna iulie, autorităților locale să solicite de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2021, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita totală de 630 milioane lei. Banii respectivi sunt însă destinați pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile și din programe naționale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, și pentru finanțarea investițiilor publice locale.

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, până la începutul lunii septembrie, primăriile transmiseseră deja Guvernului solicitări de împrumuturi de peste 213 milioane lei

OMV Petrom avertizează: Prețurile gazelor vor rămâne ridicate. Până când CITEȘTE ȘI OMV Petrom avertizează: Prețurile gazelor vor rămâne ridicate. Până când

La începutul acestei luni, mai mulți parlamentari USR au propus un proiect de lege, derogator de la prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, astfel încât primăriile să se poată împrumuta din Trezoreria Statului, din venituri din privatizare, pentru finanţarea cheltuielilor necesare.

Împurmuturile ar urma să se facă în limita sumei de 1 miliard de lei pentru perioada 2021-2022, dar tragerile împrumuturilor se vor face cu precădere în anul 2021.

Condițiile de împrumut prevăzute sunt similare cu cele stabilite de Guvern pentru celălalt tip de împrumuturi, respectiv o dobândă calculată conform Robor la 3 luni plus o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, dobânda rezultată rămânând fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabileşte ca: (I) 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv (ii) 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; (iii) 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv.

Limita de îndatorare a solicitantului va fi de 30%, iar termenul limită de depunere a solicitărilor de împrumuturi va fi 31 martie 2022.

DECIZIE Cota de TVA la lemnul de foc, pentru populație, firme și instituții, va fi redusă din decembrie. Guvernul Cîțu tocmai s-a angajat însă la Bruxelles să renunțe la încălzirea cu lemne CITEȘTE ȘI DECIZIE Cota de TVA la lemnul de foc, pentru populație, firme și instituții, va fi redusă din decembrie. Guvernul Cîțu tocmai s-a angajat însă la Bruxelles să renunțe la încălzirea cu lemne

Proiectului i-a fost aprobată procedură de urgență pentru dezbatere la doar o săptămână de la depunerea în Parlament, iar acum comisiile de specialitate i-au întocmit raport favorabil de adoptare.

Măsura propusă ar urma astfel să fie votată în plenul Senatului cel mai probabil săptămâna viitoare, pentru ca apoi să fie trimisă spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
primarie
imprumut
trezorerie
guvern
parlament
proiect