Ministerul Energiei: Incidentul din Austria nu se va resimți pe piața energetică românească

Ministerul Energiei: Incidentul din Austria nu se va resimți pe piața energetică românească
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2017

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a convocat astăzi o întâlnire cu principalii operatori din domeniul producerii, înmagazinării și distribuției de gaze naturale, în urma căreia a anunțat că societățile din sectorul gazelor naturale sunt pregătite să asigure consumul în perioada sărbătorilor de iarnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, în cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a adus în discuție și incidentul produs marți la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria, pentru a evalua eventualele consecințe asupra României.

”Toți factorii prezenți în întâlnire au fost de acord că evenimentul din Austria nu se va resimți pe piața energetică românească”, arată Ministerul Energiei într-un comunicat.

Scopul întâlnirii, care a avut loc la sediul ministerului, a fost evaluarea aplicării programului de iarnă de la începutul sezonului rece până în prezent, dar și pregătirea perioadei sărbătorilor de iarnă.

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie. Energia consumată în intervalul 18:00-24:00 se scumpește cu 13% CITEȘTE ȘI Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie. Energia consumată în intervalul 18:00-24:00 se scumpește cu 13%

”Am vrut să avem această întâlnire pentru a ne asigura că în perioada Crăciunului și a trecerii în noul an toți operatorii își îndeplinesc atribuțiile stabilite prin programul de iarnă. De asemenea, am vrut să corelăm prognozele meteorologilor pentru următoarele săptămâni cu datele la zi ale companiilor care produc, înmagazinează și distribuie gaze naturale. Concluzia întâlnirii a fost că întregul lanț de aprovizionare cu gaze funcționează la parametrii normali, iar operatorii sunt pregătiți să asigure consumurile mai mari specifice sfârșitului de an”, a declarat ministrul Petcu.

În această perioadă, consumul mediu zilnic al României este de circa 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 10 milioane de metri cubi mai puțin decât estimarea de consum pentru luna în curs.

Ministerul italian al Dezvoltării Economice a declarat marți starea de urgență cu privire la gazele naturale, după explozia la terminalul din Austria, precizând totodată că va compensa scăderea importurilor din stocuri italiene.

Explozia care a avut loc marți dimineața s-a soldat cu un mort și 18 răniți, potrivit salvatorilor, și provoca temeri și cu privire la perturbarea aprovizionării Croației.

Explozia - de origine accidental, potrivit poliției - a avut loc la terminalul de la Baumgarten, în apropierea frontierei slovace, și a fost urmată de un incendiu care a fost controlat rapid.

Gazoductul de la Baumgarten către Germania nu a fost afectat.

Explozia a avut loc la ora locală 8.45 (9.45, ora României) la Baumgarten, în partea instalației care filtrează gazele naturale, potrivit Gas Connect Austria.

Ea a provocat un incendiu care a putut fi văzut pe o rază de 30 de kilometri, până la Viena. Incendiul a fst controlat după câteva ore.

viewscnt
Afla mai multe despre
explozie
centrala
austria
omv