Acordul de reducere a producției semnat de OPEC și alte state producătoare de petrol va fi prelungit până la finalul anului viitor

Acordul de reducere a producției semnat de OPEC și alte state producătoare de petrol va fi prelungit până la finalul anului viitor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 nov 2017

Cartelul statelor exportatoare de petrol (OPEC) și alți mari producători, printre care și Rusia, au decis astăzi, potrivit unor surse Reuters și Tass, prelungirea cu 9 luni a acordului de reducere a producției, care ar fi urmat să expire în martie 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, acordul menit a stabiliza prețul internațional al petrolului va rămâne în vigoare pe întreaga durată a anului viitor. Potrivit Reuters, participanții la reuniunea de joi de la Viena au mai decis, la solicitarea Rusiei, ca acordul să poată înceta mai devreme în cazul în care piața petrolului se va supraîncălzi.

Informația a fost confirmată, potrivit agenției ruse TASS, de ministrul Petrolului din Oman, Mohammed bin Hamad Al Rumhy. Acesta a anunțat și intenția semnatarilor de a se întâlni regulat, la două luni, pentru a analiza efectele acordului asupra pieței petrolului.

Ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a explicat, potrivit Reuters, că încetarea acordului nu va fi una bruscă. "Când ajungem la concluzia că acordul nu mai este necesar, o vom face foarte treptat ... pentru a ne asigura că nu șocăm piața", a precizat Khalid Al-Falid.

BERD intră în acționariatul companiei Black Sea Oil & Gas, controlată de unul dintre cele mai mari grupuri de investiții și care se pregătește de extracția de gaze din Marea Neagră CITEȘTE ȘI BERD intră în acționariatul companiei Black Sea Oil & Gas, controlată de unul dintre cele mai mari grupuri de investiții și care se pregătește de extracția de gaze din Marea Neagră

Miniștrii petrolului din Irak, Iran și Angola și-au declarat la rândul lor preferința pentru o eventuală revizuire a acordului în cadrul întâlnirii OPEC din luna iunie 2018, însă numai în eventualitatea în care oferta va fi limitată în raport cu cererea.

"Parametrii principali care ar putea justifica o revizuire a acordului sunt fie o modificare a structurii pieței, fie una a prețului”, a declarat ministrul irakian al Petrolului Jabar al-Luaibi, susținut și de cel iranian, Bijan Zanganeh, care s-a declarat satisfăcut de un preț al petrolului de 60 de dolari pe baril.

Însă, odată cu creșterea prețurilor petrolului Brent (de referință la nivel global) la un nivel de peste 60 de dolari pe baril, Rusia și-a exprimat îngrijorarea că o extindere necondiționată a acordului ar putea determina o creștere a producției de petrol din formațiuni de șist din Statele Unite, producătorii privați americani urmând a beneficia de decizia OPEC chiar dacă nu participă la reducerea producției.

Chiar dacă ar beneficia la rândul său de pe urma unui preț mai ridicat al petrolului, în vederea echilibrării execuției bugetare, Rusia nu are același interes în aprecierea acestuia precum liderul OPEC, Arabia Saudită, care anul viitor vrea să-și listeze la bursă compania națională de stat Aramco.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol
acord
rusia
prelungire