Ministrul Economiei amenință: Prețul gazelor pentru populație ar trebui să scadă cu 10-15%, altfel Guvernul va interveni

Ministrul Economiei amenință: Prețul gazelor pentru populație ar trebui să scadă cu 10-15%, altfel Guvernul va interveni
scris 17 iun 2020

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să scadă cu 10-15% de la 1 iulie, când piața va fi complet liberalizată, în caz contrar Guvernul urmând să utilizeze legislația anticoncurențială pentru a interveni, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la Digi 24.

El a explicat că, de la 1 iulie 2020, prețul gazelor pentru populație nu va mai fi stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), ci se va forma liber, scrie Agerpres.

2 săptămâni până la liberalizarea pieței gazelor. Mai mult de 10 mici furnizori au oferte cu până la 15% mai reduse decât cele ale duopolului Engie-E.On CITEȘTE ȘI 2 săptămâni până la liberalizarea pieței gazelor. Mai mult de 10 mici furnizori au oferte cu până la 15% mai reduse decât cele ale duopolului Engie-E.On

"Evident că trebuie să avem grijă ca furnizorii să nu profite de această situație de început de liberalizare și ne vom asigura din acest punct de vedere. Din această lună producătorii vor fi obligați să intre într-un program de gas release, să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la șase luni și la un an la prețul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de față, aproape de trei ori mai mic decât prețul actual cu care cumpără furnizorii, deci practic suntem convinși că va fi o scădere de preț, cel puțin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă prețul va fi mai mic decât achiziționează în acest moment furnizorii de pe piață și ne vom asigura că această scădere de preț se va regăsi și în facturile românilor, ale clienților casnici", a spus oficialul guvernamental.

Popescu a subliniat că, în cazul în care cei doi mari furnizori, Engie și E.ON, care au 90% din piață, nu vor scădea prețurile pentru populație, autoritățile vor interveni pentru ca acest lucru să se întâmple.

"Vom interveni prin Ordonanță de Urgență în Guvern, pe Legea concurenței, și ne vom asigura ca reducerea de preț la producător să se regăsească și la cumpărătorul final. Mă aștept să fie reduceri de 10-15% în piață și sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici, (oferă o reducere - n.r.) chiar și de 20%, pentru că nu-și doresc să piardă clienții. Ori, între cei mari mi se pare deja că este o înțelegere anticoncurențială, ei având 90% din piață și nu fac nicio mișcare pentru a reduce prețul clienților finali", a continuat ministrul.

Popescu a sfătuit consumatorii să consulte comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, unde fiecare furnizor își publică ofertele de preț.

El a adăugat că, săptămâna viitoare, Guvernul va mai elimina o barieră care există în acest moment în calea concurenței pe această piață.

"Vă dau un exemplu: în momentul de față, o companie dintr-o zonă din sud-vestul nu poate vinde gaz în nord-estul României decât dacă are un punct de lucru pe o rază de 50 de kilometri acolo, ceea ce este o aberație în momentul de față, când online-ul este peste tot. Este o barieră veche în Legea energiei, pe care o vom elimina de săptămâna viitoare, astfel încât, dacă piața e liberă, să fie liberă și absolut oricine să poată oferta oriunde", a completat ministrul de resort.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
gaze naturale