Nuclearelectrica își face firmă proprie de gestionare a deșeurilor nucleare de la Cernavodă pentru a economisi milioane de euro

Nuclearelectrica își face firmă proprie de gestionare a deșeurilor nucleare de la Cernavodă pentru a economisi milioane de euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 dec 2020

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, are în plan internalizarea activității de gospodărire a deșeurilor radioactive rezultate din operarea centralei, prin înființarea unei firme proprii în acest sens, și estimează că, în acest fel, ar putea face o economie financiară de aproape 7 milioane de euro în 5 ani față de costurile pe care le suportă în prezent plătind un prestator extern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania este controlată de Ministerul Economiei, cu peste 82% din capital.

Din 2015, Nuclearelectrica are un contract de gospodărire a deșeurilor radioactive cu firma românească Mate-Fin SRL, controlată majoritar și condusă de un inginer constănțean, Ioan Vrânceanu, fost angajat al Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele. Contractul a fost semnat pe 5 ani și expiră anul acesta, valoarea acestuia fiind de peste 22 milioane euro.

INFOGRAFIC Evoluția pieței pensiilor private CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Evoluția pieței pensiilor private

Potrivit unui document al SNN, Mate-Fin SRL utilizează butoaiele metalice puse la dispoziție de centrala Cernavodă, accesează gratuit utilitățile necesare prestării serviciilor, puse la dispoziție de SNN, utilizează laboratorul centralei, asigură contra cost service-ul și piesele de schimb necesare întreținerii preventive și corective a echipamentelor din laboratorul centralei, iar pentru tratarea și condiționarea deșeurilor folosește subcontractori autorizați, cum ar fi companiile Belgoprocess, Studsvik Nuclear, Kinetrics sau Socodei.

În perioada 2015-2019 inclusiv, Mate-Fin SRL a înregistrat un profit net cumulat în sumă totală de circa 50 milioane lei. Firma lucrează și pentru alți clienți, inclusiv din domeniul medical, și se mai ocupă cu  reparații, instalări, puneri în funcțiune, adaptări funcționale și upgrade-uri pentru o gamă largă de echipamente nucleare și radiologice.

"Costurile previzionate ale continuării activității cu furnizorul, pentru următorii 5 ani, sunt de 15.677.500 euro. În vederea estimării costurilor interne de procesare au fost solicitate și utilizate informații furnizate de centrala nucleară Cernavodă referitoare la cantitatea de deșeuri estimată a fi supusă operațiilor de pretratare și caracterizare, echipamentele și utilajele necesare, resursele umane și materialele de laborator necesare. Astfel, totalul costurilor interne operaționale de procesare, caracterizare și tratare se ridică la 8.918.125 euro. Economia operațională rezultată în cazul internalizării activității de gospodărire a deșeurilor este de 6.759.735 euro pe 5 ani", scrie în document.

Vifrana vizează extinderea în străinătate, listarea și noi segmente de business. “2020 - anul cu cea mai mare secetă pedologică din ultima sută de ani.” CITEȘTE ȘI Vifrana vizează extinderea în străinătate, listarea și noi segmente de business. “2020 - anul cu cea mai mare secetă pedologică din ultima sută de ani.”

SNN mai arată că activitatea de gestionare a deșeurilor radioactive are o profitabilitate ridicată, rata rezultatului din exploatare fiind de 37%, iar EBITDA raportată la cifra de afaceri - de 42%.

"Cash-flow-ul/variația de trezorerie generată de această activitate este peste 4,7 milioane lei/an, investiția recuperându-se în 16 luni de la începerea activității operaționale. Investiția solicită fonduri de 8.028.705 lei pentru a acoperi procurarea de echipamente și utilaje (inclusiv TVA-ul aferent) și de 806.369 lei pentru capitalul de lucru", se mai menționează în document.

Firma de gestionare a deșeurilor nucleare care ar urma să fie înființată de Nuclearelectrica, sub formă de filială cu răspundere limitată controlată integral de SNN, s-ar putea numi Nuclearelectrica Serv, însă denumirea finală va fi stabilită de către Consiliul de Administrație al operatorului centralei nucleare Cernavodă, odată cu aprobarea statutului noii filiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleara cernavoda deseuri radioactive
nuclearelectrica deseuri radioactive
snn gestionare deseuri nucleare