Nuclearelectrica va acoperi 5,5% din consumul de electricitate al Republicii Moldova din aprilie: contract semnat la un preț de 450 lei/MWh

Nuclearelectrica va acoperi 5,5% din consumul de electricitate al Republicii Moldova din aprilie: contract semnat la un preț de 450 lei/MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 apr 2023

Nuclearelectrica va asigura 5,5% din consumul de electricitate al Republicii Moldova în luna aprilie,  Energocom, compania desemnată de Guvernul de la Chișinău să achiziționeze gaze și energie din import, putând cumpăra, în caz de nevoie, și cantități suplimentare de pe piața spot de la București, operată de OPCOM.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În luna aprilie, Energocom va cumpăra electricitate de la SN Nuclearelectrica SA în volum de circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de 450 lei (aproximativ 91 de euro/ MWh).

Grosul energiei electrice consumate în Republica Moldova va proveni tot de la centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES). „Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului”, susține Energocom.

Electrica pregătește lansarea unei emisiuni masive de obligațiuni CITEȘTE ȘI Electrica pregătește lansarea unei emisiuni masive de obligațiuni

Prețul plătit de Chișinău transnistrenilor este de 66 dolari/MWh (60,6 euro/MWh), cu 7 dolari mai puțin decât media ultimelor patru luni și cu o treime sub cel achitat către Nuclearelectrica.

În luna noiembrie a anului trecut, Republica Moldova și-a asigurat un procent record, de nu mai puțin de 82% din necesarul de electricitate din România, de pe bursele spot operate de OPCOM, dar și prin contracte bilaterale semnate cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, CE Oltenia și CE Craiova.

Anul trecut, Energocom a încheiat pentru prima dată contracte bilaterale de livrare de electricitate, fără intermediari, de la producători din Ucraina și România, iar atunci când a fost necesar a achiziționat electricitate și de pe piețele spot, pentru ziua următoare și intrazilnică, operate de OPCOM, după ce obținuse în prealabil o licență de trading de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de la București și și-a deschis o sucursală în România.

În ceea ce privește exportul de electricitate, printr-o recentă modificare legislativă, producătorilor de energie electrică din surse fosile din România li se permite să practice prețuri mai mari de 450 lei/MWh la curentul vândut în Republica Moldova, prin adăugarea la acest preț a costurilor certificatelor CO2 obligatoriu de achiziționat conform legislației climatice europene.

Grevele din Franța au afectat producția de energie nucleară și reviziile centralelor EDF CITEȘTE ȘI Grevele din Franța au afectat producția de energie nucleară și reviziile centralelor EDF

Administratorul piețelor centralizate de energie electrică din România, OPCOM, companie controlată de operatorul sistemului energetic național românesc, Transelectrica, și-ar putea extinde activitatea peste Prut, urmând să devină operatorul de piață electrică din Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
export
energie
moldova
nuclearelectrica
omv petrom
hidroelectrica
opcom
ce oltenia