OMV Petrom: Costurile reviziei centralei electrice de la Brazi s-au majorat cu o treime în urma prelungirii cu 2 luni

OMV Petrom: Costurile reviziei centralei electrice de la Brazi s-au majorat cu o treime în urma prelungirii cu 2 luni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 aug 2023

Prelungirea reviziei centralei electrice de la Brazi cu două luni a majorat costurile implicate de aceasta de la 150 milioane lei, cât estimase OMV Petrom inițial, la 200 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Centrala electrică de la Brazi, operată de OMV Petrom, care în 2022 a produs 9% din energia electrică generată la nivel național, a intrat la începutul lunii martie într-o revizie programată, care urma să se întindă pe aproape 2 luni (care s-au extins la 4) , după ce anul trecut efectuase cea mai mare revizie din istoria sa, în valoare de 20 de milioane de euro, echivalent cu aproximativ 4% din costul total al construcției sale.

Așa cum a anunțat Profit.ro, OMV Petrom estimase inițial la 350 milioane de lei costurile intrării în revizie a ambelor unități de producție, nu numai a centralei de producție energie electrică de la Brazi, ci și a rafinăriei Petrobrazi.

OMV Petrom: Costul reviziei rafinăriei Petrobrazi s-a majorat cu 77% în urma prelungirii cu 2 săptămâni CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Costul reviziei rafinăriei Petrobrazi s-a majorat cu 77% în urma prelungirii cu 2 săptămâni

Impactul opririi centralei electrice era estimat de companie la 150 milioane lei, iar cel al reviziei rafinăriei – la circa 200 milioane lei.

“Pentru revizia centralei electrice de la Brazi, am avut o prelungire, care nu a fost planificată, desigur, de la mijlocul lunii mai până la sfârșitul lunii iunie, plus repornirea în prima săptămână din iulie. Astfel, estimarea a fost modificată acum de la 150 de milioane de lei la 200 de milioane de lei”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului Gaze și Energie al OMV Petrom.

Acesta susține că impactul ar fi fost mai ridicat, însă a fost atenuat de tranzacțiile transfrontaliere cu energie efectuate de companie în cel de-al doilea trimestru al anului.

“Cred că vestea bună, în comparație cu situația în care ne aflam la sfârșitul primului trimestru, a fost că am atenuat unele dintre pierderile potențiale cauzate de prelungirea din iunie, în special datorită tranzacționării în afara României și importului de energie electrică pentru a compensa lipsa producției de energie electrică de la centrala de la Brazi. (…) Am fost destul de activi pe piața din Ungaria în trading-ul cu energie electrică și cel transfrontalier cu Bulgaria și Serbia. Deci, rezultatelele din trimestrul al doilea au beneficiat și de toate aceste tranzacții transfrontaliere”, a explicat Frank Neel.

O parlamentară germană spune că a fost reținută în Turcia din cauza unor postări pe rețelele de socializare CITEȘTE ȘI O parlamentară germană spune că a fost reținută în Turcia din cauza unor postări pe rețelele de socializare

Pentru a doua parte a anului, compania se așteaptă la rezultate mult mai bune de pe urma activității de producție și comercializare de energie electrică în pofida scăderii cererii interne.

“Am repornit centrala electrică pe gaze naturale în prima săptămână a lunii iulie, deci după patru luni de la închidere. Funcționează bine, așa că suntem foarte mulțumiți de pornirea centralei. Aceasta a fost prima dată când am deschis turbina cu abur după zece ani de funcționare, așa că este întotdeauna un eveniment destul de important pentru o centrală electrică pe gaze naturale. Și ne așteptăm să livrăm mai mult de 4 TWh, ne așteptăm la 4,3 TWh. Vedem în acest moment o cerere foarte bună de energie datorită vremii calde și a cererii de aer condiționat. Ne așteptăm ca prețul energiei electrice să crească și în trimestrele al treilea și al patrulea. În pofida faptului că cererea este puțin mai mică față de anul trecut, credem că vedem pentru a doua jumătate a anului potențialul unui început de redresare, chiar dacă la sfârșitul anului cererea ar putea fi încă sub cea de anul trecut. Dar cred că tendința merge într-o direcție bună pentru cererea de energie electrică în acest moment”, susține oficialul OMV Petrom.

Profitul net al OMV Petrom s-a diminuat cu 80% în primul semestru, față de perioada similară a anului trecut, de la 4,64 miliarde lei la numai 944 milioane lei, ca urmare a reducerii prețurilor la produse energetice, a reviziilor rafinăriei și centralei electrice de la Brazi și a plăților către bugetul de stat în baza celebrei contribuții de solidaritate.

Pe al doilea trimestru al anului, compania a consemnat o pierdere de 537 milioane lei, față de profitul net de aproape 2,9 miliarde lei din T2 2022.

Trotinetele electrice, interzise pe litoral până la finalul anului. Companiile de profil, pregătite să revină cu vehiculele pe două roți CITEȘTE ȘI Trotinetele electrice, interzise pe litoral până la finalul anului. Companiile de profil, pregătite să revină cu vehiculele pe două roți

S-a accentuat astfel tendința din primul trimestru al anului, când profitul OMV Petrom a scăzut cu 15% față de T1 2022, la 1,481 miliarde lei, ca urmare a scăderii atât a cotațiilor produselor energetice, cât și a cererii din sector, care au dus la reducerea cu 20% a veniturilor companiei.

Compania a înregistrat anul trecut un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro, ca urmare a exploziei prețurilor la țiței, gaze, carburanți și energie. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel din 2022, de 10,3 miliarde lei, a fost de 3,6 ori mai ridicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
rezultate omv petrom
revizie brazi
cenrala electrica