OMV Petrom scoate la licitație un megacontract de foraj, care ar putea depăși 200 milioane dolari

OMV Petrom scoate la licitație un megacontract de foraj, care ar putea depăși 200 milioane dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 dec 2016

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a scos la licitație un acord-cadru pe 4 ani pentru servicii de foraj de sonde petroliere pe uscat, valoarea totală maximă a acestuia putând ajunge la circa 206 milioane dolari cu tot cu TVA. Investițiile în dezvoltarea de zăcăminte de hidrocarburi par să redevină atractive după ce, la finalul săptămânii trecute, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns la un acord cu producătorii din afara cartelului în vederea reducerii producției, pentru susținerea revenirii pe creștere a prețurilor la țiței. Acordul se adaugă celui similar încheiat între țările membre OPEC în noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OMV Petrom intenționează să încheie acordul-cadru cu un singur ofertant, valoarea acordului fiind estimată, fără TVA, între 27,8 și 173,4 milioane dolari.

Acordul-cadru va include maximum 4 contracte subsecvente, fiecare cu durată estimată de un an, și este împărțit în 5 loturi, cu valori maxime care merg de la 6,2 la 7,4 milioane dolari plus TVA.

Criteriile de atribuire a acordului-cadru de foraj de sonde petroliere sunt distribuite egal, 50%-50%, între prețul cel mai mic și componenta tehnică a ofertelor.

Facebook va începe marcarea știrilor false cu etichete de avertizare CITEȘTE ȘI Facebook va începe marcarea știrilor false cu etichete de avertizare

Firmele de foraj interesate pot depune oferte la licitație până pe 1 februarie anul viitor, data limită de evaluare a acestora fiind 24 februarie 2017.

Licitația constituie o gură de oxigen importantă pentru firmele de foraj și servicii petroliere, grav afectate de reducerea masivă a investițiilor în explorare și dezvoltare ale producătorilor ca urmare a ieftinirii ample a țițeiului pe piețele internaționale din ultimii doi ani, trend care pare să se fi încheiat.

La finalul săptămânii trecute, OPEC a ajuns la un acord cu producătorii din afara cartelului în vederea reducerii producției, pentru susținea revenirii pe creștere a prețurilor la țiței. Acordul se adaugă celui similar încheiat între țările membre OPEC în noiembrie. Înțelegerile vizează reducerea producției globale cu 600.000 de baril de petrol pe zi, un astfel de nivel de cooperare fiind fără precedent în ultimii 15 ani.

Acordurile au dus, în interval de mai puțin de o lună, la o majorare a cotațiilor țițeiului Brent pe piețele internaționale de aproape 30%, de la 44 la 57 dolari/baril. În ultimele 7 zile, prețul acțiunilor OMV Petrom s-a apreciat cu peste 7%.

Pensiile sub 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit, contribuțiile de sănătate vor fi eliminate pentru toți pensionarii CITEȘTE ȘI Pensiile sub 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit, contribuțiile de sănătate vor fi eliminate pentru toți pensionarii

OMV Petrom a realizat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 878 milioane lei (195 milioane euro), în scădere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii vânzărilor cu 14%, la 11,65 miliarde lei (2,6 miliarde euro), din cauza reducerii prețurilor la țiței și gaze.

Pentru a reduce costurile, OMV Petrom a tăiat investițiile cu 30%, la 600 milioane euro pentru întregul an,  nivel revizuit în scădere față de nivelul programat inițial, de 700 milioane euro. În primele nouă luni, investițiile au scăzut cu 39%, până la 1,82 miliarde lei (circa 400 milioane euro), de la 3 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2015. Circa 85% din investiții sunt dedicate sectorului upstream (explorare și producție).

Compania a anunțat, în septembrie, că intenționează să acorde anul viitor dividende acționarilor în cuantum de minimum 30% din profitul net pe care îl va obține în 2016, dacă nu vor apărea evoluții defavorabile pe piața externă, legate de prețul țițeiului. Anunțul a venit în ziua în care președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că membrii cartelului petrolier OPEC ar fi ajuns la un acord preliminar cu privire la stabilizarea pieței mondiale prin reducerea coordonată a producției, menită să pună capăt trendului de depreciere a prețurilor la țiței.

OMV Petrom a înregistrat, anul trecut, prima pierdere netă de la preluarea companiei de către grupul austriac OMV, din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, cu un rezultat negativ de 690 milioane lei, față de un profit net de 2,1 miliarde lei în 2014. În consecință, compania nu a acordat dividende acționarilor anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
omv
opec
pret titei
pret petrol
cotatii titei
titei brent
investitii omv petrom
foraj sonde