Parlamentul poate pierde atribuția de aprobare a amplasamentelor noilor reactoare nucleare care vor fi construite în România

Parlamentul poate pierde atribuția de aprobare a amplasamentelor noilor reactoare nucleare care vor fi construite în România

Sursă foto: NuScale

scris 14 sep 2022

Ministerul Energiei vrea să modifice legislația în vigoare pentru ca Parlamentul să nu mai aibă atribuția de a aproba amplasamentele noilor reactoare nucleare care vor fi construite în România, această atribuție urmând să revină Guvernului.

Din 2006 încoace, legea prevede că amplasarea reactoarelor nucleare de putere și de cercetare, precum și a depozitelor definitive de deșeuri radioactive și de combustibil nuclear uzat, se aprobă prin lege, în baza Strategiei naționale de dezvoltare a domeniului nuclear și a autorizațiilor emise de organul de reglementare – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

MAE anunță că peste 620 de români afectați de anularea zborurilor Blue Air au solicitat sprijin să revină în țară CITEȘTE ȘI MAE anunță că peste 620 de români afectați de anularea zborurilor Blue Air au solicitat sprijin să revină în țară

Ministerul Energiei are în vedere modificarea acestei prevederi, pe care o consideră ca fiind o ″deficiență de ordin normativ″, chiar în toamna aceasta, propunându-și ca termen luna viitoare.

În concret, se propune modificarea articolului 5 din Ordonanța Guvernului nr.7/2003, republicată, în sensul schimbării modalității de aprobare a amplasamentelor menționate, trecând această responsabilitate din sfera Parlamentului în cea a Guvernului României, revenindu-se astfel la reglementarea anterioară anului 2006″, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.

Veniturile UiPath au crescut cu 24% în trimestrul al doilea, dar pierderea s-a accentuat, peste așteptările din Wall Street. Acțiunile scad abrupt CITEȘTE ȘI Veniturile UiPath au crescut cu 24% în trimestrul al doilea, dar pierderea s-a accentuat, peste așteptările din Wall Street. Acțiunile scad abrupt

Guvernul își va păstra și atribuțiile de aprobare, prin hotărâre, a construcției, transferului de proprietate și dezafectării reactoarelor nucleare și depozitelor definitive de deșeuri radioactive și de combustibil nuclear uzat, în vigoare din 2003.

În 2006, Parlamentului i s-a conferit puterea de aprobare a amplasamentelor viitoarelor reactoare nucleare cu argumentul că, ″având în vedere importanța domeniului nuclear″, este nevoie de adoptarea ″unui regim juridic mai sever decât cel existent″ și dându-se ca exemplu inclusiv legislația de profil din Statele Unite.

FOTO Două autocare s-au blocat la intrarea în Pasajul Unirii din centrul capitalei, la scurt timp după redeschidere CITEȘTE ȘI FOTO Două autocare s-au blocat la intrarea în Pasajul Unirii din centrul capitalei, la scurt timp după redeschidere

După cum a relatat Profit.ro, în prezent, pe circuitul parlamentar se află o modificare legislativă potrivit căreia contractele de implementare a proiectelor de producție de energie nucleară vor fi atribuite fără licitație, doar prin negociere.

În primăvară, autoritățile române și americane au anunțat că primul reactor modular mic din România va fi dezvoltat de către NuScale și Nuclearelectrica pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița, selectat în urma unui studiu finanțat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA (USTDA), printr-un grant de peste 1,2 milioane dolari.

Fondatorii EnergoBit își răscumpără compania de la polonezi și BERD CITEȘTE ȘI Fondatorii EnergoBit își răscumpără compania de la polonezi și BERD

Lucrările vor demara în 2026, iar punerea în exploatare comercială va începe în 2029 și va deveni completă în 2030, potrivit estimărilor incluse într-un document al Nuclearelectrica (SNN), proiectul urmând a fi implementat de un joint-venture la care, inițial, SNN și proprietarul amplasamentului de la Doicești, Nova Power&Gas, vor deține câte 50% din capital.

″Precizăm că decizia finală de investire va fi luată ulterior îndeplinirii condițiilor prealabile, fiind condiționată de obținerea autorizațiilor și aprobărilor necesare, care includ autorizația de amplasare ce va fi emisă de CNCAN în baza NSN-01 și aprobarea ulterioară prin lege a amplasamentului în temeiul prevederilor Art. 5 alin (1)1 din Legea nr. 57 din 17 martie 2006 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2003 privind utilizarea în scopuri exclusiv pașnice a energiei nucleare. În cazul în care studiile sau analizele ulterioare conduc la concluzia că locația Doicești nu mai este oportună, SNN poate decide sistarea proiectului în acest amplasament″, se precizează în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoaare nucleare
reactoare nucleare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
smr amplasament doicesti