Aproape lege: Contractele proiectelor nucleare din România vor fi atribuite fără licitație

Aproape lege: Contractele proiectelor nucleare din România vor fi atribuite fără licitație
scris 17 mai 2022

Contractele de implementare a proiectelor de producție de energie nucleară vor fi atribuite fără licitație, prin negociere, potrivit unui amendament la Legea achizițiilor sectoriale adoptat de Senat.

Amendamentul, care trebuie votat și de Camera Deputaților, cameră decizională, pentru a intra în vigoare, a fost introdus la Senat în proiectul legii de aprobare a recentei OUG adoptate pentru a se permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului noii centrale pe gaze de 430 MW a Romgaz de la Iernut, blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro.

Suedia anunță - Vrea în NATO CITEȘTE ȘI Suedia anunță - Vrea în NATO

"În cazul proiectelor de producție a energiei electrice și termice cu emisii reduse de carbon, bazate pe tehnologii nucleare, atribuirea contractelor sectoriale se realizează prin procedura de negociere, fără o invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, indiferent de stadiul fizic al obiectivului de investiții", este textul articolului nou-introdus în Legea achizițiilor sectoriale de către senatorii coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR.

Argumentul este că aceste proiecte au importanță strategică, iar obiectivele nucleare fac parte din infrastructura critică națională și europeană.

Ministerul Sănătății s-a sucit: Nu mai distribuie pastilele cu iod. ”Doar dacă vom avea, ferească Dumnezeu, un accident nuclear” CITEȘTE ȘI Ministerul Sănătății s-a sucit: Nu mai distribuie pastilele cu iod. ”Doar dacă vom avea, ferească Dumnezeu, un accident nuclear”

Acordul dintre Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea la proiectele de extindere și retehnologizare a centralei nucleare Cernavodă, semnat în decembrie 2020, prevede că entități din SUA ar trebui să fie selectate pentru pozițiile de contractor pentru inginerie, procurare și construcții (IPC) și companie principală de inginerie la proiectele menționate, urmând să colaboreze cu furnizorul canadian al tehnologiei nucleare Candu 6, iar autoritățile de la București s-au angajat să încerce să convingă Comisia Europeană ca anumite contracte necesare retehnologizării reactorului 1 și construirii unităților 3 și 4 de la Cernavodă să fie exceptate de la reglementările UE privind achizițiile publice.

Fostul ambasador SUA la București Adrian Zuckerman declara cu ocazia parafării proiectului de acord că extinderea și retehnologizarea Cernavodă va fi coordonată de către compania americană Aecom, un gigant multinațional al infrastructurii, ingineriei, proiectării și construcțiilor cu o istorie de peste 100 de ani, 86.000 de angajați în întreaga lume, venituri anuale de mai mult de 20 de miliarde de dolari și experiență de peste 60 de ani în energetica nucleară, contribuind la construirea a aproape 50 de centrale de profil.

viewscnt
Afla mai multe despre
retehnologizare unitate 1 cernavoda
reactor 1 centrala nucleara cernavoda retehnologizare
investitii nuclearelectrica
profit nuclearelectrica
scumpire energie