Parlamentul scutește persoanele fizice care produc energie regenerabilă de la plata oricărui impozit cuprins în Codul Fiscal

Parlamentul scutește persoanele fizice care produc energie regenerabilă de la plata oricărui impozit cuprins în Codul Fiscal
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 iun 2018

Consumatorii casnici care și-au instalat unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW vor fi exceptați sau scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum și celei excedentare vândută furnizorilor, a decis astăzi plenul Camerei Deputaților, care a votat, în calitate de Cameră Decizională, proiectul de lege care schimbă sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Cu alte cuvinte, persoanele fizice care și-au dotat gospodăria cu panouri solare nu vor achita nici impozit pe venit, nici accize, nici TVA pentru cantitatea autoconsumată sau pentru cea vândută furnizorilor.

Aviației Park, unul dintre primele proiecte rezidențiale unde poți beneficia de Ipoteca Verde CITEȘTE ȘI Aviației Park, unul dintre primele proiecte rezidențiale unde poți beneficia de Ipoteca Verde

În plus, prosumatorii, așa cum sunt numite în proiectul de lege persoanele fizice producătoare de energie regenerabilă, sunt exceptați și de la obligația de achiziție anuală și trimestrială de certificate verzi pentru energia electrică produsă și utilizată pentru consumul final propriu, altul decât consumul propriu tehnologic al centralei electrice.

WeAccelerate, programul prin care start-up-urile pot crește într-un ritm accelerat cu sprijinul Telekom Romania. Înscrie-te și tu! CITEȘTE ȘI WeAccelerate, programul prin care start-up-urile pot crește într-un ritm accelerat cu sprijinul Telekom Romania. Înscrie-te și tu!

Operatorii de distribuție de energie electrică vor fi obligați să realizeze racordarea prosumatorilor la rețea, iar energiei electrică regenerabile produse i se va asigura acces garantat la rețea.

Parlamentarii au stabilit și prețul energiei electrice regenerabile pe care furnizorii trebuie să-l achite prosumatorilor. Acesta va fi egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare (PZU) a OPCOM în anul anterior.

În factura de energie electrică, persoanele fizice producătoare de energie regenerabilă vor beneficia de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea din partea furnizorilor de energie electrică cu care au încheiat contracte de furnizare.

Cu alte cuvinte, compensația nu va presupune KWh contra KWh, ci vor exista perioade în care prosumatorii vor trebui să achite o diferență de preț pe KWh (când prețul practicat de furnizori va fi mai mare decât cel de pe PZU) și perioade în care vor încasa o diferență de preț pe KWh (când prețul furnizorilor este mai redus decât cel de pe PZU). În plus, furnizorii vor factura și TVA.

Legislația autohtonă prevedea încă de acum 10 ani (Legea 220/2008) posibilitatea ca prosumatorii să poată introduce și vinde energie regenerabilă în rețea, însă aceasta nu a putut fi aplicată. Responsabil pentru neaplicarea legii a fost în principal Ministerul Finanțelor, care nu știa cum să-i trateze din punct de vedere fiscal pe producătorii de energie regenerabilă persoane fizice: ce impozit pe venit trebuie să plătească aceștia, dacă trebuie sau nu să se înregistreze ca PFA pentru a putea factura cu TVA etc…

Oficialii Administrației Fondului pentru Mediu s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cu cei ai Distribuție Oltenia, E-ON Romania și Electrica SA pentru a discuta elaborarea unui ghid de finanțare destinat persoanelor fizice pentru instalații de producere energie electrică din surse de energie regenerabilă.

Potrivit noului program, AFM ar dori să finanțeze aproximativ 20.000 de persoane fizice care doresc să își monteze instalații mici de producție a energiei electrice, cu o putere de până la 6 KW fiecare. Potrivit simulărilor efectuate, la o putere instalată de 6 KW, fiecare persoană fizică va primi aproximativ 5.000 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
energie regenerabila
retea
pret