PCC a notificat oficial bursa din Varșovia că nu a mai depus ofertă pentru Oltchim

PCC a notificat oficial bursa din Varșovia că nu a mai depus ofertă pentru Oltchim
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2017

Producătorul polonez de produse chimice PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC, a notificat joi seară Bursa de Valori din Varșovia, pe care este listat, că nu a mai depus ofertă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, invocând legislația europeană care se referă la publicarea de informații privilegiate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania PCC Rokita este controlată de grupul PCC SE Duisburg, Germania, care deține 84,16% din acțiuni, scrie News.ro.

PCC SE este, de asemenea, principalul acționar minoritar al Oltchim, cu o participație de 32,3%, dar a participat în procesul de privatizare de la Oltchim prin filiala poloneză PCC Rokita.

"Consiliul de conducere al PCC Rokita SA (...), acționând în acord cu Articolul 17, paragraf 1 din Regulamentul Nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului UE din 16 April 2014, (...) informează că în 6 iulie 2017 a fost luată decizia de către companie de a nu depune, în actualele condiții, o ofertă pentru a cumpăra activele companiei Oltchim SA din România", arată compania, într-o scurtă notificare transmisă bursei poloneze.

RATB: În orele de vârf, titlurile de călătorie vor fi verificate la urcarea în mijloacele de transport în comun CITEȘTE ȘI RATB: În orele de vârf, titlurile de călătorie vor fi verificate la urcarea în mijloacele de transport în comun

Paragraful din legislația europeană la care face referire PCC Rokita se referă la publicarea de informații privilegiate și prevede, în principal, că: "Un emitent trebuie să facă publice, de îndată ce este posibil, informații privilegiate care se referă în mod direct la emitentul respectiv. Emitentul se asigură că informațiile privilegiate sunt publicate într-un mod care să permită accesul rapid și evaluarea completă, corectă și promptă a informațiilor de către public".

Același paragraf prevede că: "Emitentul nu combină publicarea informațiilor privilegiate cu comercializarea propriilor activități. Emitentul postează și menține pe site-ul său de internet pe o perioadă de cel puțin cinci ani toate informațiile privilegiate pe care este necesar să le facă public".

Joi seară, surse aproapiate procesului de privatizare au declarat, pentru News.ro,  că opt oferte au fost depuse până joi, 6 iulie, ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante, însă nicio ofertă nu a fost depusă din partea grupului germano-polonez PCC.

Una dintre ofertele surprinzătoare a fost depusă  de grupul american Louisiana Chemical, care nu a depus ofertă inițială neangajantă, ci și-a manifestat ulterior interesul pentru Oltchim, în timp ce Grup Feroviar Român (GFR), una din companiile lui Gruia Stoica, a depus o ofertă pentru vagoanele deținute de Oltchim.

Cele opt oferte au fost depuse de Chimcomplex Borzești (controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical, GFR Group (Gruia Stoica), Aiotech, Dynamic SG Galați și BNS Group.

Unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate, au precizat sursele.

Joi dimineață, combinatul chimic Chimcomplex Borzești a anunțat că a depus, în ultima zi în care se pot depune oferte, ofertă pentru preluarea activelor Oltchim din Râmnicu Vâlcea, susținând că vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică.

Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat în insolvență, a fost prelungit până în 6 iulie, ora 18.00.

Chimcomplex susține că i s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordinate de ING și două fonduri de investiții din Londra și Dubai, arată un comunicat emis joi de Chimcomplex.

Grupului SCR, care deține în prezent Chimcomplex, va deveni garantul direct al tranzacției, având active de peste 120 de milioane de euro.

Compania nu a dezvăluit valoarea financiară a ofertei.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active.

Strategia de privatizare presupune obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori, arată un document realizat de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, intrat în posesia News.ro.

"În cazul suprapunerii ofertelor pentru același activ / pachete de active din partea mai multor ofertanți, de exemplu în cazul ofertanților ce depun oferte pentru mai multe active / pachete de active, diversele combinații de oferte vor fi comparate una cu alta cu obiectivul de a identifica combinația ce presupune cea mai mare valoare agregată", se precizează în document.

Compania a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,68 milioane euro, în creștere cu 76% față de perioada similară a anului trecut, și o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

viewscnt
Afla mai multe despre
pcc
bursa de la varsovia
oltchim