Petrolul a atins nivelul maxim al acestui an, stimulat de acordul de reducere a producției OPEC-Rusia

Petrolul a atins nivelul maxim al acestui an, stimulat de acordul de reducere a producției OPEC-Rusia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 dec 2016

Cotațiile internaționale ale petrolului au atins maximul acestui an după ce statele membre ale cartelului OPEC au ajuns ajuns, pentru prima dată în ultimii opt ani, la un acord privind micșorarea producției cu 1,2 milioane de barili pe zi. În plus, și alte state mari producătoare au convenit să-și reducă producția cu 600.000 de barili pe zi, Rusia declarându-se dispusă să-și diminueze volumul de petrol extras cu 300.000 de barili pe zi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Joi, la ora 18.30 (ora României), țițeiul Brent (de referință pe piața europeană și mondială) se tranzacționa la un nivel de 54,19 dolari pe baril, în creștere cu 4,53% sau 2,35 dolari față de nivelul de închidere al zilei de miercuri. Miercuri, ziua anunțării acordului, Brent-ul se apreciase considerabil, cu aproximativ 9%.

Petrolul West Texs Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) a câștigat la rândul său 2,06 dolari sau 4,17%, un baril de WTI putând fi cumpărat, la aceeași oră cu 51,50 dolari.

Dacă statele membre OPEC vor respecta termenii propriului acord, iar Rusia și alte state producătoare non-OPEC își vor asuma responsabilitatea reducerii producției, petrolul ar putea ajunge la 60 dolari pe baril, susțin ultimele rapoarte ale Goldman Sachs Group Inc. și Morgan Stanley.

Cele două condiționalități sunt însă extrem de dificile, date fiind, pe de o parte, dificultatea cu care OPEC își va putea supraveghea membrii, iar pe de altă parte, faptul că, cel puțin la nivel juridic, producătorii de petrol din Rusia sunt privați.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
brent
wti
acord
opec
rusia