Petrolul s-a apreciat, ajungând la nivelul înregistrat la începutul anului

Petrolul s-a apreciat, ajungând la nivelul înregistrat la începutul anului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 mar 2016

Probabilitatea ca marile state producătoare de petrol, membre și non-membre OPEC, să ajungă la un acord în ceea ce privește “înghețarea producției” a impulsionat cotațiile petrolului pe bursele internaționale, acestea ajungând la nivelul celor de la începutul anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Marți, petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) s-a apreciat cu 65 de cenți sau 1,9%, atingâng cotația de 34,4 dolari pe baril, nemaiînregistrată de pe 5 ianuarie. Și țițeiul de referință la nivel global, Brent, a avut o evoluție pozitivă, câștigând 24 de cenți sau 0,7%. Brent-ul a închis ziua de tranzacționare de marți la un nivel de 36,81 dolari pe baril, maximul înregistrat în perioada care s-a scurs de pe 4 ianuarie până în prezent. Miercuri dimineață, Brent-ul își continua tendința de apreciere, câștigând 8 cenți sau 0,22%.

Evoluția pozitivă a petrolului pe piețele internaționale s-a “fundamentat” pe declarațiile ministrului rus al energiei, care a afirmat că există deja “o masă critică” de state care au convenit deja să-și “înghețe” producția.

EAU: Prețul petrolului se va prăbuși dacă producția nu va fi “înghețată” de toată lumea

Luna trecută, Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au anunțat că sunt dispuse să-și conserve actualul nivel al producției (din luna ianuarie), cu condiția ca și celelalte state mari producătoare să facă același lucru. Mai multe astfel de state din Africa, America Latină și Golful Persic au “salutat” inițiativa celor patru, cu excepția Iranului, care în urma ridicării sancțiunilor occidentale intenționează să revină la capacitatea de export de dinaintea momentului impunerii sancțiunilor și să-și majoreze producția cu un milion de barili pe zi.

Marți, susține ministrul energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a avertizat celelalte state mari producătoare că prețul petrolului se va prăbuși în cazul în care toți producătorii de țiței, fără excepție, nu-și vor “îngheța” producția.

Potrivit acestuia, nu va avea loc nicio reuniune a cartelului statelor exportatoare (OPEC) înainte ca și ceilalți producători să-și asume angajamentul că nu vor majora producția.

“Aceasta este realitatea. Nivelul actual al prețurilor îi va determina pe toți să-și înghețe producția. Încăpățânarea nu are niciun sens în acest context”, a declarat ministrul energiei din EAU, citat de Energy Report.

Iranul și SUA nu se vor alătura cartelului

Piețele sunt încă nesigure dacă această decizie, în cazul în care va fi adoptată de toți producători, ar putea reduce decalajul dintre producție și cererea de petrol. Cel puțin două state, Iranul și SUA, nu vor participa la această înțelegere, din diferite motive. Iranul vrea să-și recupereze cota de piață pierdută în urma sancțiunilor impuse de statele occidentale, în timp ce guvernul SUA nu are niciun control asupra producătorilor săi privați independenți. Aceștia și-ar putea însă reduce din proprie inițiativă producția, ca urmare a costurilor de producție ridicate, însă un eventual succes al tacticii celorlalte state mari producătoare de petrol, i-ar putea determina să rămână pe piață în așteptarea unor prețuri mai bune, menite a le acoperi costurile de producție.

Potrivit institutului statistic al Departamentului pentru Energie al SUA, The Energy Information Administration, producția din SUA scăzut în decembrie cu 0,5% sau 43.000 de barili pe zi față de luna noiembrie, ajungând la 9,3 milioane de barili pe zi. Declinul este mai redus decât cel din ultimele două luni precedente, când producția SUA s-a restrâns cu mai mult de 70.000 de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
wti
brent
maxim
apreciere
opec
rusia
iran