Pierderile RADET s-au adâncit cu peste 38% în 2015, la 442,4 milioane lei

Pierderile RADET s-au adâncit cu peste 38% în 2015, la 442,4 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 apr 2016

Pierderile Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) au crescut anul trecut cu peste 38% față de 2014, la 442,4 milioane lei, potrivit informațiilor prezentare, miercuri, de Regie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Rezultatul brut estimat este în cuantum de minus 442,4 milioane lei, din care 87% reprezintă pierdere tehnologică. Dacă excludem penalitățile (pentru datorii neplătite – n.r.), rezultatul economic ar fi în sumă de minus 170,99 milioane lei", informează RADET.

Amplificarea pierderilor a fost rezultatul scăderii cu 1,41% a veniturilor Regiei, la 1,08 miliarde lei, coroborată cu majorarea cu 7,5% a cheltuielilor, la 1,52 miliarde lei.

Glencore a vândut 40% din divizia sa agricolă cu suma de 2,5 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Glencore a vândut 40% din divizia sa agricolă cu suma de 2,5 miliarde de dolari

RADET pune agravarea pierderilor în primul rând pe seama neaprobării de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a majorării tarifelor de transport și distribuție solicitate de Regie, a nerecunoașterii de către autorități a pierderilor tehnologice reale ale RADET, de 30%, cauzate de vechimea și starea de degradare a sistemului public de termoficare din Capitală.

RADET se mai plânge de faptul că reglementările ANRE o obligă să plătească mai întâi penalitățile la datoriile restante înregistrate față de furnizorul de energie termică și de-abia apoi debitul principal. RADET a acumulat în timp față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei, inclusiv dobânzi și penalități de întârziere.

O altă problemă semnată de Regie este lipsa unui contract de delegare a serviciului public de termoficare în Capitală, fapt care o împiedică să calculeze penalități la restanțele înregistrate de Primăria Capitalei la achitarea subvenției la prețul gigacaloriei pentru populație.

Veniturile gospodăriilor au crescut cu 11% anul trecut, până la 2.862 lei/lună în trimestrul IV CITEȘTE ȘI Veniturile gospodăriilor au crescut cu 11% anul trecut, până la 2.862 lei/lună în trimestrul IV

Regia propune, ca soluții, transformarea RADET în societate comercială, având ca principal avantaj posibilitatea de a accesa credite pentru investiții, modificarea legii energiei termice, pentru a permite separarea activităților de transport și distribuție de cele de producere și furnizare a agentului termic, împărțirea Bucureștiului în 21 de zone de termoficare, pentru o evidență mai bună a costurilor și a activității de furnizare a agentului termic.

RADET cere și eficientizarea sistemului, prin reducerea numărului de autorități publice centrale și locale care reglementează acest domeniu (ANRE, ANRSC, AMRSP).

RADET mai solicită și anularea de către Ministerul Energiei și CGMB a proiectului privind fuziunea RADET cu ELCEN, care, în opinia Regiei, nu s-a dovedit a fi nici posibilă și nici profitabilă pentru bucureșteni.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
pmb
cgmb
factura caldura
pret agent termic
energie termica
incalzire centrala