Piraeus Bank și sindicatul din companie se opun intrării în insolvență a ELCEN

Piraeus Bank și sindicatul din companie se opun intrării în insolvență a ELCEN

sursă foto: News.ro

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 oct 2016

Piraeus Bank și Sindicatul Liber Independent din Electrocentrale București (ELCEN) au formulat cereri de intervenție la Tribunalul București prin care au solicitat respingerea solicitării de intrare în insolvență a furnizorului de agent termic al RADET, cereri neacceptate de instanță, care a decis deschiderea procedurii.

Tribunalul București a admis, joi, intrarea în insolvență a ELCEN, la o zi după ce a luat aceeași decizie în cazul Regiei de termoficare din Capitală, care este și cel mai mare debitor al ELCEN, cu datorii totale istorice de 3,7 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Instanța a desemnat ca administrator judiciar provizoriu al ELCEN firma KMPG Restructuring, care este și lichidator al asigurătorului falimentar Astra Asigurări. Ca administrator provizoriu al insolvenței ELCEN, KMPG Restructuring va avea o remunerație de 2.000 de lei. 

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Anulează ca netimbrată cererea de intervenție în interes propriu formulată de SINDICATUL LIBER INDEPENDENT DIN SUCURSALA ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI. Respinge ca inadmisibilă în principiu cererea de intervenție voluntară principală formulată de PIRAEUS BANK ROMANIA SA. Executorie. Cu apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență", se arată în decizia de joi a Tribunalului București.

EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Nu m-ar mira să am o reclamație la DNA și de la avocații Astra. Aș fi chiar bucuros să fiu chemat să discutăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Nu m-ar mira să am o reclamație la DNA și de la avocații Astra. Aș fi chiar bucuros să fiu chemat să discutăm

Piraeus Bank este unul dintre principalii creditori bancari ai ELCEN. În 2013, producătorul de energie termică a contract un credit de 50 milioane lei de la Piraeus, pentru achiziția de gaze naturale. La finalul anului trecut, ELCEN datora băncilor, în total, 362,6 milioane lei, din care 149,03 milioane lei dintr-un credit contractat de la Societe Generale, cu garanția statului, pentru extinderea CET Vest, 125 milioane lei dintr-un credit contractat de la Alpha Bank, 69,3 milioane lei din 2 credite contractate de la CEC și 19,2 milioane lei către Piraeus Bank.

Sindicaliștii de la ELCEN se tem pentru salariile și locurile lor de muncă, în condițiile în care este de așteptat ca planul de reorganizare a activității companiei să includă măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru eficientizarea ELCEN și pentru plata obligațiilor către creditori.

De altfel, la jumătatea lunii trecute, potrivit News.ro, circa 150 de angajați ai ELCEN au protestat în fața Primăriei Capitalei, nemulțumiți că Regia de termoficare din subordinea municipalității are restanțe care riscă să blocheze activitatea firmei producătoare de energie termică, al cărei acționar majoritar este Ministerul Energiei.

Vicepreședintele BCE infirmă zvonurile legate de reducerea programului de achiziții. Euro se depreciază CITEȘTE ȘI Vicepreședintele BCE infirmă zvonurile legate de reducerea programului de achiziții. Euro se depreciază

Sindicaliștii au reclamat că Primăria Capitalei și RADET refuză să plătească energia termică livrată de către ELCEN și astfel s-au acumulat datorii totale de aproximativ 3,6 miliarde de lei. Ei au mai arătat că, din cauza acestor datorii pe care le are de încasat, producătorul de energie termică are de plătit, la rândul său, datorii către furnizori de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

"Astfel, locurile de muncă ale celor peste 2.000 de salariați ELCEN pot fi puse în pericol.Totodată, din cauza facturilor neplătite de către RADET, au fost limitate în mod constant sumele alocate pentru reparații, investiții și modernizări”, au declarat atunci reprezentanții Federației Sindicale Termoelectrica, din care face parte și Sindicatul Liber Independent din Electrocentrale București.

O situație parțial asemănătoare a survenit anul acesta la Complexul Energetic Hunedoara. Astfel, instanța, după ce a admis în ianuarie intrarea în insolvență a Complexului, a anulat-o ulterior, în urma apelului depus de Sindicatul "Noroc Bun” Petroșani și a decis rejudecarea speței. La rejudecare, în iunie, s-a decis ca CE Hunedoara să reintre în insolvență. De asemenea, în 2012, sindicatul Hidrosind s-a opus în instanță, fără succes, intrării în insolvență a Hidroelectrica.

Creditorii care vor să conteste intrarea în insolvență a ELCEN au la dispoziție 10 zile de notificarea deschiderii procedurii pentru a depune cereri de opoziție, cereri care vor fi soluționate de instanță în maxim 5 zile de la expirarea termenului limită de depunere. Deadline-ul de înscriere a creanțelor la masa credală este 8 decembrie 2016, iar cel de publicare a tabelului preliminar de creanțe - 5 ianuarie 2017. Acesta trebuie definitivat până pe 2 februarie, dată la care instanța a fixat și următorul termen de judecată, când se va analiza stadiul derulării procedurii de insolvență a ELCEN. Prima ședință a adunării generale a creditorilor a fost programată pentru 19 ianuarie. 

Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri a fost promulgat, cu aplicare de anul viitor CITEȘTE ȘI Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri a fost promulgat, cu aplicare de anul viitor

Furnizorii de servicii de alimentare cu apă, gaze și electricitate nu mai pot opri livrările către RADET și ELCEN după intrarea acestora în insolvență, pe perioada de observație și reorganizare prevăzută de legislația în vigoare. În plus, insolvența suspendă toate măsurile de executare silită dictate împotriva celor două companii și stopează curgerea dobânzilor, majorărilor de întârziere și a penalităților pentru creanțele negarantate. ELCEN a încasat anul trecut penalități pentru întârzieri la plată de 287,3 milioane lei, în principal de la RADET, potrivit raportului pe 2015 al administratorilor companiei.

Legea insolvenței stipulează că "orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea - nu are dreptul, în perioada de observație și în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau averea acestuia, în cazul in care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii". Iar consumatorul captiv este definit ca fiind "consumatorul care, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu poate alege furnizorul".

"Prin intrarea în insolvență a ELCEN, se urmărește, cu prioritate, eficientizarea activității societății, urmând a se supune aprobării creditorilor un plan de reorganizare coerent. Consiliul de Administrație al ELCEN a căutat cele mai bune soluții pentru a continua, în termeni corecți, relația comercială cu RADET și creditorii săi și s-a asigurat că vor fi luate toate măsurile tehnice, juridice și economice necesare pentru asigurarea continuității producerii și furnizării agentului termic către locuitorii Capitalei", se arată într-un comunicat de joi al ELCEN.

Compania mai arată că hotărârea de solicitare a insolvenței a fost determinată de situația financiară a ELCEN și de datoriile înregistrate la furnizorii și distribuitorii de combustibil, servicii și produse, situație generată de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET București. Potrivit sursei citate, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,8 miliarde lei, iar creanțele asupra RADET însumează circa 3,7 miliarde lei.

Efectele noului Cod vamal: Exportatorii riscă să datoreze TVA de 20% în România pe tranzacțiile în lanț CITEȘTE ȘI Efectele noului Cod vamal: Exportatorii riscă să datoreze TVA de 20% în România pe tranzacțiile în lanț

Primăria Capitalei va putea plăti în avans Romgaz, cu sumele prevăzute drept subvenție pentru RADET, gazul furnizat ELCEN, astfel încât RADET să asigure încălzirea la iarnă a locuitorilor Bucureștiului. La acest mecanism vor putea recurge toate primăriile din țară, după ce Guvernul a modificat miercuri în acest sens, prin ordonanță de urgență, legislația în vigoare.

În acest fel, insolvența RADET și cea a ELCEN nu vor afecta livrarea de gaze pentru încălzirea Capitalei în sistem centralizat, dat fiind că banii vor merge direct de la Primărie către Romgaz, ELCEN și RADET fiind excluse din acest circuit financiar.

ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Nu m-ar mira să am o reclamație la DNA și de la avocații Astra. Aș fi chiar bucuros să fiu chemat să discutăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Nu m-ar mira să am o reclamație la DNA și de la avocații Astra. Aș fi chiar bucuros să fiu chemat să discutăm

Intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acest moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre, a sugerat, recent, primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o declarație susținută la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.

Succesul scenariului de fuziune între RADET și ELCEN ar depinde de cooperarea principalilor creditori ai ELCEN, care sunt furnizorul de gaze Romgaz, transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele. Principalul avantaj pentru aceștia ar fi dispariția imensei datorii istorice de 3,6 miliarde lei a RADET către ELCEN. În acest fel, noua structură ar dispune de spațiu financiar pentru a-și achita în mod eșalonat facturile restante către creditorii menționați.

Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent. Pe de altă parte, Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat recent debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
romgaz
primaria capitalei
insolventa
caldura
apa calda
agent termic
factura intretinere