Premier Energy va prelua în ianuarie, din nou, toți consumatorii de gaze rămași fără furnizor, după ce luna trecută aceștia au fost acontați de Tinmar

Premier Energy va prelua în ianuarie, din nou, toți consumatorii de gaze rămași fără furnizor, după ce luna trecută aceștia au fost acontați de Tinmar
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 ian 2021

Consumatorii casnici și non-casnici rămași fără furnizor de gaze în luna ianuarie vor fi preluați, în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), de Premier Energy, cum a fost și cazul clienților AIK Energy în luna noiembrie. Motivul: Premier Energy a oferit un preț de ultimă instanță sub cel al Tiinmar, FUI-ul care a preluat clienții rămași fără furnizor luna trecută (decembrie).

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca alocarea consumatorilor rămași fără furnizor de gaze să fie diferită de cea de pe piața de elecricitate. ANRE a desemnat 6 FUI, în fiecare lună, toți clienții, din toată țara, rămași fără furnizor, fiind alocați FUI-ului cu cea mai mică ofertă de preț.

Pentru luna ianuarie, cea mai mică ofertă a fost făcută, ca și în luna noiembrie, de Premier Energy, cu aproximativ 5 lei/MWh sub cea a Tinmar, FUI care câștigase licitația pe luna decembrie.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Diferența a fost făcută de componenta de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță, unde Premier Energy a avansat o valoare de 5,83 lei/MWh, iar Tinmar una de 14,74 lei/MWh. Engie, de exemplu, a avansat o cifră de peste 5 ori mai ridicată, de 30 lei/MWh.

Tinmar nu era desemnat FUI de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la începutul lunii noiembrie, drept urmare nu a putut prezenta o ofertă în acest sens în acea lună.

ANRE a adoptat decizia de desemnare a Tinmar SA pe 11 noiembrie și aceasta a putut avansa propria ofertă doar la începutul lunii decembrie. Ceilalți 5 FUI (Premier, Engie, Electrica, CIS GaZ și CEZ) au fost desemnați prin decizii adoptate de ANRE pe 29 octombrie.

Așa cum a scris Profit.ro, în noiembrie, Transgaz, operatorul național al rețelei de transport, a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată ANRE desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai celui mai important importator de gaze din ultimii doi ani, de la adoptarea controversatei OUG 114.

"În urma analizei din data de 17.11.2020, prin aplicarea criteriului «costul cel mai mic», societatea PREMIER ENERGY S.R.L. a fost stabilită de ANRE să preia, în calitate de furnizor de ultimă instanță de gaze naturale, locurile de consum ale clienților finali din portofoliul societăților din grupul AIK ENERGY care nu mai poate să le asigure furnizarea gazelor naturale”, a precizat atunci ANRE pentru Profit.ro.

Cât a plătit Electrica SA pentru a deveni producător de energie. Profitul grupului a crescut de peste 2,4 ori în primele 9 luni CITEȘTE ȘI Cât a plătit Electrica SA pentru a deveni producător de energie. Profitul grupului a crescut de peste 2,4 ori în primele 9 luni

Inițial, clientul al cărui furnizor nu mai poate asigura furnizarea gazelor naturale (cum este cazul AIK Energy) este “preluat automat de către un FUI stabilit de către ANRE dintre furnizorii desemnați, pe baza criteriului «costul cel mai mic»”, conform ANRE. Cu alte cuvinte, deși a nominalizat 6 FUI, ANRE nu lasă în primă instanță consumatorului opțiunea de a-și alege FUI-ul, ci acesta este alocat FUI-ului cu cel mai mic cost de către instituție.

Dacă, din varii motive, clientul nu agreează FUI-ul desemnat acesta are “posibilitatea de a-și exprima dezacordul privind preluarea de către FUI, în termen de 7 zile de la data informării de preluare transmise de către FUI, urmată de întreruperea alimentării locului de consum în cazul în care nu se încheie un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial cu un furnizor concurențial”.

Numai “în situația în care, după încetarea contractului de furnizare, clientul final nu își găsește la un moment dat un furnizor pe piață, acesta are dreptul să solicite oricărui FUI dintre cei desemnați de ANRE să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță”, precizează ANRE.

Concluzia ar fi că, dacă la finalul celor 3 luni, consumatorul nu își găsește un nou furnizor, poate opta pentru oricare dintre cei 5 FUI desemnați și nu îi mai impune obligatoriu ANRE “FUI-ul cu costul cel mai mic”.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
gaze
premier energy
tinmar
fui